Rusko dodá Indii 12 jaderných reaktorů během 20 let

Nové Dillí – Na summitu v hlavním městě Indie byla uzavřena dohoda mezi ruskou státní společností Rosatom a indickými zástupci, že v příštích dvaceti letech zajistí Rosatom výstavbu dvanácti jaderných reaktorů. Šest jich bude stát v provincii Tamilnádu, o umístění dalších šesti se teprve bude rozhodovat. Úspěch měla i ropná firma Rosněfť, ta má dodat během deseti let deset milionů tun ropy.

Dohoda o jaderných reaktorech má posílit spolupráci v jaderné energetice mezi oběma zeměmi. V indickém Tamilnádu už Rosatom první reaktor s výkonem tisíc megawattů pro jadernou elektrárnu Kudankulam postavil, druhý by měl být zprovozněn v roce 2015. Indičtí představitelé uvádějí, že by v Kudankulamu mělo být dohromady šest reaktorů. Lokalita, kde budou postaveny další reaktory, zatím nebyla vybrána.

Ruský prezident Vladimir Putin, který je na oficiální návštěvě Indie, chce v době nepříznivé ekonomické situace své země hledat nové příležitosti, jak ruský trh povzbudit. Dopadá na něj totiž kombinace velmi nízkých cen ropy i západní sankce. V případě Rosatomu usiluje o to, aby byla firma schopná připravit až dvacet pět nových reaktorů. Na programu má Putin schůzky se svým indickým protějškem Pranábem Mukherdžím nebo s premiérem Naréndrou Módím.

Indická média napsala, že je kvůli summitu připraveno dvacet smluv o užší spolupráci. Třeba ruská ropná společnost Rosněfť uzavřela v Dillí předběžnou dohodu, podle níž by měla v následujících deseti letech dodat do Indie deset milionů tun ropy. Vedle energetiky se řešil zbrojní průmysl, například prodej vojenských letadel. Indický premiér Naréndra Módí prohlásil, že Rusko zůstane nejvýznamnějším partnerem Indie v oblasti zbrojního průmyslu.