Bez změny by novela DPH byla podle opozice pohrdáním podnikateli

Praha – Senát včera vrátil s pozměňovacími návrhy novelu zákona o DPH. Opozice tento stav vítá, protože jinak by šlo ze strany státu o „pohrdání“ živnostníky, případně jejich „šikanu“ a „administrativní zátěž“. Koaliční straně ANO ale vadí, že se opět porušují dohody. Zákon měl být přijat a začátkem roku doplněn o novelu, která by ulevila drobným podnikatelům. Sněmovna se kvůli předloze zřejmě sejde 22. prosince. „Musí to platit od ledna 2015,“ upozornil šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Návrh novely zákona o DPH se dočkal kritiky hlavně ve dvou bodech - zavedení měsíčních kontrolních výkazů plátců DPH a zavedení 21procentní sazby DPH pro prodej stavebních pozemků. Opozice se ohání ochranou živnostníka a vytýká zákonu, že byrokraticky zatíží drobné podnikatele.

„Ministerstvo financí říká, že to pomůže ke zvýšení efektivity daní, ale ministerstvu financí efektivita výběru daní klesá. A pokud si myslí, že ji zvýší zbytečnou šikanou, tak je to možná mediální hra, možná marketingová hra, ale není to poctivá práce,“ komentoval Miroslav Kalousek (TOP 09). Změny by se dotkly necelého čtvrt milionu živnostníků.

Petr Fiala (ODS) uvedl, že by zavedení kontrol stálo živnostníky dohromady 1,37 miliardy korun. „Je to minimálně šestá změna daňových zákonů v tomto období, a určitě ne poslední,“ řekl Fiala, „a je to jednoznačně přípravný krok k zavedení registračních pokladen.“ To má znamenat další náklady a další zátěž podnikatelů.

ODS už ve sněmovně předložila pozměňovací návrh, kterým by se měsíční lhůta kontrolních hlášení prodloužila na čtvrtletní u podnikatelů, jejichž příjmy v daném měsíci nepřekročí milion korun. „Tento návrh neprošel o čtyři hlasy. Podpořili jej i někteří zástupci vládní koalice z řad sociální demokracie nebo KDU-ČSL. Už to ukazovalo, jak špatně je ten vládní návrh připraven,“ doplňuje Fiala. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury leží vina vlády v tom, že nebyla schopná zajistit včasné projednání novely.

Poslanecký klub KSČM vyjádřil nespokojenost hlavně s druhým bodem – zavedením 21procentní daně na stavební pozemky už od ledna 2015. „Tam je důležitý hlavně parametr zdanění stavebních pozemků. To je vážná výhrada a jsme připraveni (senátní návrhy) podpořit. Samozřejmě nechceme tahat koaliční kaštany z ohně,“ prohlásil Jiří Dolejš (KSČM).

Koalice chtěla zákon novelizovat

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) vyjádřil lítost nad tím, že Senát vrátil návrh zpátky do sněmovny. Podle ANO je to o to horší, že zákon Senátem neprošel navzdory koaliční dohodě. „Předjednali jsme, že se to schválí, půjde to k podpisu prezidentovi a jednoduchou novelou hned v novém roce toto narovnáme,“ řekl Jan Volný (ANO).

Zatímco živnostníci by se mohli každoměsíční povinnosti částečně vyhnout, v případě daně na stavby nechce koalice měnit názor. „Je to podle mého názoru podlehnutí jakési lobby, aby bylo možno nějaké transakce provést. Ten zlom stejně jednou přijde, bude to z roku na rok,“ řekl Volný. Za rok by tak mohli mít kritici stejné problémy, jako mají nyní, protože pokaždé budou připraveny nějaké pozemky k zasíťování a odkupu.

„Návrh, který se vrátil ze Senátu, analyzuje legislativní odbor ministerstva financí a zjišťuje, jak velký dopad by to byl. Ale pravděpodobně budeme proti, aby se uskutečnil posun o rok,“ konkretizoval Volný. V tomto hledisku neplánuje dělat ústupky ani ČSSD.

Daňová nejistota trápí podnikatele po celé Evropě. Nejvíce nespokojených je v Itálii, Francii a Portugalsku. Podle průzkumu společnosti Deloitte považuje v Čechách situaci za nepříznivou 71 % dotázaných firem. Největšími problémy jsou podle nich časté změny v legislativě, stanoviscích daňové správy a jejich nejednoznačnost. Nejlepších výsledků naopak dosáhlo Německo a Rakousko. Průměr daňové nejistoty v Evropě, Asii a na Blízkém východě je 55 %.