Na Rhodosu je potřeba víc hasičů, míní Vlček. Nelíbí se mu podoba vnitřní evakuace

Interview ČT24: Vladimír Vlček (zdroj: ČT24)

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček se domnívá, že Řekové nenasadili dostatečný počet sil a techniky. Ti ale podle něj mají jiný názor, protože se domnívají, že se v řádu dnů situace podstatně uklidní. „Já bych ale byl velmi opatrný. (…) Vítr se dokáže otočit velmi rychle,“ upozornil v Interview ČT24. V nebezpečí pak může být i severní část ostrova, Čechům proto důrazně doporučuje na Rhodos necestovat. Nikdo podle něj nemůže zaručit, že se situace nezdramatizuje.

„To, co je v Řecku hlavním faktorem, je silný vítr. Působí tam celý víkend, v pondělí bylo hlášeno nějakých sedmdesát kilometrů za hodinu. To samozřejmě velmi komplikuje hašení. Z tohoto pohledu také vyplývá, že tam pak vidíme ty shořelé domy a hotely,“ poznamenal. „Frontu šíření, která je tak široká, při takové povětrnosti je téměř nemožné zastavit.“

Skutečnost je podle Vlčka taková, že zasažená plocha je třináct tisíc hektarů, tedy desetinásobek toho, co Česko zažilo při loňském požáru v Hřensku. „Počet nasazených hasičů podle posledních informací je asi čtyři sta, z toho je jednatřicet Slováků, padesát Rumunů. (…) Počet techniky je celkem šedesát kusů,“ podotkl Vlček. To je podle něj ve srovnání s Českým Švýcarskem nepoměrně méně.

Vlček: Nikdo nemůže zaručit, že situace nevyeskaluje

Čeští hasiči se domnívají, že by bylo na Rhodosu potřeba nasadit větší počet sil a prostředků. „Řekové se na to dívají z toho pohledu, že v průběhu dvou dnů by se lehce mělo změnit počasí, měly by klesnout teploty zhruba na třicítky, mělo by možná i zapršet,“ popsal. Řekové si tak myslí, že by v řádu dnů mělo dojít k podstatnému zklidnění situace.

„Já bych ale byl velmi opatrný. Při naší zkušenosti víme, že vítr se dokáže otočit o 180 stupňů velmi rychle,“ upozornil s tím, že poté může být v nebezpečí i celá severní část ostrova.

Čechům by tak doporučil na Rhodos nyní nejezdit. Nikdo podle něj nemůže zaručit to, že se podmínky nezmění a situace nevyeskaluje. „Přirovnal bych to k evakuaci za povodní. Měli jsme několik případů, kdy se lidé odmítali evakuovat. (…) A za dvě hodiny jsme je zachraňovali,“ uvedl jako příklad.

Nejvíce se dle Vlčka šíří takzvaný korunový požár. „Jednak má největší výhřevnost a jednak se korunami stromů šíří nejrychleji. Takže tady je třeba být velmi opatrný,“ upozornil.

  • –⁠ Speciální linka MZV ČR: +420 222 264 240
    –⁠ Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69
    –⁠ Čedok: +420 296 184 910
    –⁠ DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999
    –⁠ Blue Style: +420 226 036 100
    –⁠ Řecké ministerstvo zahraničí (anglicky): +30 210 368 1730, +30 210 368 1259, +30 210 368 1350

Utéct před ohněm je někdy velmi složité, protože se může stát, že člověka obklíčí, podotkl také. „Není to zdaleka tak jednoduché vzhledem k tomu, že se jedná o ostrov.“ Jedna z posledních cest podle něj může být utéct do moře. 

Jestliže se vítr obrátí, to, co jde vidět nejprve, je kouř. „Takže to je třeba vnímat. Ale hlavně je třeba mít informace – je nutné sledovat média, sledovat, jaká jsou upozornění ze strany lokálních orgánů, a samozřejmě sledovat oficiální stránky,“ radí Čechům, kteří do nezasažených částí Rhodosu nakonec odjeli či odjedou.

Vyslat vládní speciál zatím není nutné

Čeští hasiči do Řecka poslali dva důstojníky, ti mají mimo jiné poradit s případnou evakuací a repatriací lidí. Podle Vlčka zatím není nutné vyslat vládní speciál, odlety se zvládají silami cestovních kanceláří.

„Vnímáme to, že je nasazen dostatek letových kapacit, které jsou schopny přepravit klienty z letiště na Rhodosu směrem do jiných destinací,“ ujasnil. Pokud se ale situace změní, armáda je s vládními letouny připravena.

Velký problém ale dle Vlčka byla evakuace lidí z hotelů či pláží – probíhala chaoticky, často byli lidé převezeni na místa, kde se jim nedostávalo žádných informací o situaci. „Vnitřní evakuace neprobíhala tak, jak bychom si asi představovali – aby měla systém a rámec.“

Události, komentáře: Na Rhodosu pokračuje boj s ohněm a evakuace turistů i obyvatel (zdroj: ČT24)

Miko: Požár v Řecku je velkou katastrofou

Také poradce ministra životního prostředí Ladislav Miko (LES) by na Rhodos raději necestoval. „Hoří tam a přidávalo by to jen problémy k těm, které už tam jsou. Myslím, že není úplně zodpovědné říkat si, že v nějaké části ještě nehoří, takže tam můžeme jet na dovolenou,“ řekl v Událostech, komentářích.

Podle něj jsou takovéto požáry přirozenými jevy změny klimatu. „Léta jsem pracoval jako zodpovědný pracovník za biodiverzitu v Evropské komisi. Požáry ve Středomoří, ať už je to Portugalsko, Španělsko, Itálie, nebo Řecko, jsou vlastně každoroční záležitostí,“ poznamenal. Každý rok podle něj shoří desítky tisíc hektarů v těchto oblastech.

„Samozřejmě jsme ale teď v situaci, kdy je mimořádně teplé léto, mimořádné sucho, máme El Niño. A to všechno se násobí. Takže ta pravděpodobnost, která už je tak vysoká, se ještě zvyšuje,“ doplnil.

Požár na Rhodosu je velkou katastrofou, protože hoří v místech, kde je vysoká koncentrace lidí, sdělil dále. „Vždy je třeba koukat na požáry z toho hlediska, co znamenají pro tu oblast jako takovou. Tedy pro přírodu, pro obyvatele a pro infrastrukturu. V tomto případě je Rhodos zrovna jedno z míst, které je jedno z hlavních center turistiky,“ podotkl s tím, že se to tak zřejmě projeví i na ekonomice Řecka, které je na turistice závislé.

Stále více lidí si teď ale bude podle něj uvědomovat, že riziko požárů je nyní v letních měsících vyšší. „Myslím, že se přesune to, čemu se říká hlavní sezona do okrajů – začátku, konce prázdnin. Možná ještě do měsíců předtím a potom,“ soudí Miko. Měsíce, které jsou pro cestování nejdražší, se podle něj tak stanou levnějšími.