Česká armáda se snaží nabrat nové vojáky, zároveň se musí zaměřit i na udržení stávajících

Události: Nábor nových vojáků (zdroj: ČT24)

Armáda musí podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky přidat, aby splnila cíl a do konce dekády měla 30 tisíc lidí. Letos plánuje přijmout 2200 vojáků a vojákyň. V předchozích několika letech to byly nižší počty. Vedle náboru se chce zaměřit i na to, jak lidi udržet.

Matěj Vaněk slouží jako technik letounu CASA v pražských Kbelích druhým rokem. „Vždycky jsem vzhlížel k armádě, vždycky se mi tak nějak líbila, to asi každému malému dítěti. Když jsem řešil, kam jít po škole, chtěl jsem to prostě zkusit,“ říká Vaněk.

Vedle zmíněného letounu má na starosti také menší L-410 – servis a přípravy ke startu. Oba typy slouží i v rámci vládní letky. „Určitě jsem se bál režimu v armádě, protože jsem toho nikdy nebyl součástí. Úplně jsem nevěděl, co si pod tím představit. Tím, že jsem to zkusil a zalíbilo se mi to, tak v tom vidím potenciál,“ míní.

Armádu teď čeká masivní přezbrojení, v následujících letech má dostat novou techniku letectvo i pozemní síly. Podle náčelníka generálního štábu Řehky bude ale neméně důležité zajistit i personál. Dlouhodobě ho přibývá. Na začátku roku měla armáda přes 27 tisíc příslušníků. Loni jich nabrala skoro sedmnáct set, ale čtrnáct set jich naopak odešlo.

Počty vojáků
Zdroj: Ministerstvo obrany

Řehka: Musíme přidat

„Je důležité si přiznat, že v personálu musíme přidat. Situace není jednoduchá, není to jenom v České republice, je to všude, souvisí to i s demografií,“ prohlásil Řehka.

„Rekrutace se nám poměrně daří, ale když od toho zároveň odečteme odchody lidí, tak cíle, které jsme si vytkli, nejsme schopni naplnit. Právě proto je i toto důležitá oblast, díváme se na ni a snažíme se s tím pohnout,“ doplnil.

Počty vojáků (rok 2022)
Zdroj: Ministerstvo obrany

Resort obrany připravuje například virtuální náborové středisko, které má zatraktivnit a zjednodušit vstup do armády. Upravuje podmínky služby, příspěvky a odměny.

Pro Matěje Vaňka jsou motivací i zahraniční mise a nákup nových letadel. „Ať už se vybere cokoliv, tak bude atraktivní pracovat na něčem, co bude zrovna nového v nabídce,“ říká Vaněk.

Kromě více leteckých techniků by teď ve Kbelích uvítali i další letušky a stevardy nebo odborníky na logistiku.