V kauze litvínovské skládky Celio schválil soud dohodu o vině a trestu s firmou Aquatest

Městský soud v Praze schválil v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku další dohodu o vině a trestu. Tentokrát se společností Aquatest, která se dopustila čtyř trestných činů. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze jde o státní zakázky na uložení vysoce nebezpečného odpadu. Policie kvůli tomu začala loni v lednu stíhat devět lidí a dvě firmy.

Firma Aquatest uznala svou vinu. Podle rozsudku soudu spáchala jako člen organizované skupiny zločin obecného ohrožení. Kromě toho se dopustila ve velkém rozsahu i poškození a ohrožení životního prostředí a porušila předpisy o pravidlech hospodářské soutěže tím, že ohrozila zdraví spotřebitelů a životní prostředí. Dále se pokusila o podvod se škodou velkého rozsahu.

„Byla odsouzena (…) k úhrnnému trestu zákazu činnosti spočívající v zákazu podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady v trvání dvaceti let,“ stojí v rozsudku. Mimo nejvyššího možného zákazu činnosti má firma zákaz účastnit se veřejných zakázek na deset let.

Firma lhala o likvidaci sudů s vysoce hořlavými styreny

V kauze jde o uložení vysoce nebezpečného odpadu na skládce firmy Celio v Litvínově. Česká inspekce životního prostředí na této skládce v létě roku 2021 našla sudy s vysoce hořlavými styreny, které tam byly převezeny z prostor Kaučuku Kralupy v Nelahozevsi. Ministerstvo financí na likvidaci styrenu vypsalo zakázku, kterou získala firma Aquatest. Podle serveru Seznam Zprávy nabídla nejnižší cenu a zavázala se, že odpad odborně a ekologicky zlikviduje.

Sudy však firma podle policistů odvezla na skládku, aniž by je upravila nebo evidovala. Následně na ně údajně navezla jiný odpad, aby je nebylo možné odhalit. Vše pak firma měla krýt fiktivními doklady o řádné likvidaci, které podle policejního usnesení vystavoval tehdejší ředitel skládky René Konečný. Podle policistů ministerstvo vyplatilo firmě Aquatest přes 3,7 milionu korun, celkově ale skupina chtěla podle serveru z resortu získat přes 10,2 milionu korun.

Podle dosavadních závěrů policie popsaných v obvinění je autorem plánu podnikatel Daniel Kraft, který je proto hlavním obviněným. V době, kdy byly činy podle policistů spáchány, byl členem představenstva v Aquatestu a také členem představenstva ve firmě Celio. Po obvinění byl z orgánů obou společností odvolán.

Další trest v kauze

Loni na konci srpna už soud schválil dohodu o vině a trestu s bývalým ředitelem skládky Celio Konečným. Se státním zástupcem se dohodli na tříletém trestu odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let. Kromě toho dostal peněžitý trest v hodnotě jednoho milionu korun a zákaz činnosti v oblasti nakládání s odpady po dobu deseti let.