Podle odborů reformu odnesou zaměstnanci a důchodci. Svaz průmyslu kritizuje dopad na firmy

Brífink odborářů k úspornému balíčku (zdroj: ČT24)

Odbory kritizují vládu za to, že změny, které ve čtvrtek představila, míří hlavně proti zaměstnancům, jejich rodinám a důchodcům. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly vláda dostatečně nekomunikovala se sociálními partnery a považuje jejich znění za nespravedlivé. Svaz průmyslu a dopravy si také stěžuje na chybějící diskuzi se zástupci podniků a míní, že reformy odnese konkurenceschopnost firem.

Zástupce odborářů Středula označil po oznámení úsporného balíčku jeho znění za „deformu.“ Nejvíc se podle něj jednotlivá opatření, včetně změn v DPH, dotknou zaměstnanců, potažmo jejich rodin a seniorů. Sdělil rovněž, že ČMKOS považuje návrhy za nespravedlivé.

„Neslyšeli jsme slovo o tom, jak vláda inflaci sníží, návrhy, které se přinášejí, inflaci zvýší,“ řekl Středula. Přeřazení některých položek do nižší sazby daně z přidané hodnoty podle něj nepřinese snížení cen pro konečného spotřebitele. 

Odbory také nesouhlasí s návrhem, podle kterého by mělo být pro zaměstnance zavedeno nemocenské pojištění se sazbou 0,6 procenta. „V materiálu argumentují, že došlo ke snížení odvodů na nemocenské pojištění na straně zaměstnavatelů v souvislosti se zrušením karenční doby, ale navýšení teď nejde na stranu zaměstnavatelů, ale na stranu zaměstnanců,“ řekl Středula. 

Se zástupci dalších odborových svazů chce příští pondělí řešit další postup. Na jednání tripartity tentýž den se bude vlády ptát, proč reformy nedostatečně komunikovala. „Základní sdělení vlády je, že tato deforma se řítí plnou parou proti zaměstnancům,“ prohlásil. 

Za zásadní problém plánovaného úsporného balíčku i důchodové reformy považuje, že jejich detaily před oficiálním představením neměly odbory k dispozici. Středula proto očekává, že vláda s odbory návrh projedná na pondělním jednání tripartity. Vládní představitelé podle něj s občany nekomunikují férově. 

Bude ohrožena konkurenceschopnost firem, míní prezident Svazu průmyslu a dopravy

S tím souhlasí i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, podle kterého kabinet ohledně reforem nediskutoval ani se zástupci podniků. Dopady balíčku dle něj odnesou firmy a jejich konkurenceschopnost. 

„Návrh obsahuje opatření, proti kterým se musíme vymezit, jako například zvýšení daně z příjmů právnických osob o dva procentní body, zrušení nepeněžních zaměstnaneckých benefitů či nedostatečné opatření na straně efektivity státu,“ uvedl Hanák. 

U některých položek není podle něj stále jasné konkrétní nastavení, což se týká například snížení národních dotací. „Mohou tam ale být i položky, které by například působily na růst cen energie či významně ohrozily programy potřebné pro růst naší ekonomiky či transformační výzvy našich firem v mezinárodní konkurenceschopnosti,“ řekl. Myslí si také, že „zeštíhlení státu“ mohlo být ambicióznější a efektivnější. 

Národní rozpočtová rada vyzdvihuje „snahu zpomalit zadlužování“

Národní rozpočtová rada (NRR) v reakci na představení konsolidačního balíčku uvedla, že vítá snahu vlády zpomalit tempo zadlužování státu. Objem navrženého konsolidačního balíčku odpovídá ekonomické i fiskální situaci země, zmiňují zástupci rady v oficiálním prohlášení Zároveň varují před snahou poslanců balíček při projednávání ve sněmovně „změkčit.“

Navrhovaný rozsah rozpočtové konsolidace by podle rozpočtové rady neměl ohrozit ekonomické oživení. Zároveň má potenciál nastolit pozitivní rozpočtové trendy do budoucnosti, pokud bude nastoupená konsolidační trajektorie udržena, uvedla rada. Rozložení nové daňové zátěže do přímých i nepřímých daní považuje za vhodné, ocenila také rušení daňových výjimek. 

„Pozitivně lze též hodnotit úpravu sazeb DPH, která by měla vést k mírnému snížení daňové zátěže a zjednodušení systému. Výhody tohoto kroku tak převažují reziduální riziko, že v podmínkách stále vysoké inflace může dojít díky několika málo položkám ke zvýšení vnímané či skutečné inflace celého spotřebitelského koše,“ píše se v prohlášení.

Hospodářská komora pozitivně vnímá redukci sazeb DPH

Hospodářská komora na vládním konsolidačním balíčku oceňuje  redukci sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) či plánované úspory na straně státu. Podle oficiálního prohlášení naopak ve vládních návrzích postrádá zavedení karenční lhůty pro nemocné zaměstnance. 

Komora rovněž přivítala snížení počtu sazeb daně z přidané hodnoty ze stávajících tří na dvě. V tiskové zprávě ale také její zástupci zmiňují, že ohlášené zvýšení daně z příjmů právnických osob z devatenácti na jednadvacet procent by bylo akceptovatelné jako dočasné, pokud by bylo kompenzované snížením administrativní zátěže.  

Nakladatelé vítají nulovou daň na knihy, Unie vydavatelů mluví o ohrožení novinového trhu

Pozitivně úsporný balíček naopak hodnotí nakladatelé, kteří oceňují krok vlády zavést nulovou daň z přidané hodnoty na knihy, o což léta usilovali. „Jsem rád, že naše kulturní vláda nenechá knížky padnout,“ reagoval ve vysílání ČT ředitel veletrhu Svět knihy Radovan Auer. 

Česká republika je mezi evropskými zeměmi, kde byla daň na knihy dlouhodobě nejvyšší – aktuálně na ně platí snížená desetiprocentní sazba. Prostor pro snižování cen knih podle některých nakladatelů po zavedení nulové daně ale není. Velké nakladatelské domy o zlevnění ale uvažují. 

Vstupenky na kulturní akce zůstávají ve snížené sazbě, daň na ně ale bude 12 procent oproti stávajícím deseti. Festivalová asociace FESTAS, která sdružuje tři desítky velkých festivalů, vnímá rozhodnutí o změně daně jako přijatelný kompromis.

Naopak zvýšení sazby DPH u denního tisku z deseti na jednadvacet procent vnímá předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerová jako krok, který silně ohrožuje pozici tisku na českém trhu. 

„Krok vlády považujeme de facto za ohrožení existence novin v České republice, zvláště když to bude znamenat, že sazba u tisku, ale i u časopisů, kde má vzrůst z deseti na dvanáct procent, bude jednou z nejvyšších v celé Evropě,“ řekla. 

Prouza uvítal snížení DPH potravin na 12 procent

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza na návrhu ocenil plánovaný přesun potravin z nynější patnáctiprocentní sazby daně DPH do dvanáctiprocentní. „Snížení DPH na potraviny je pro zákazníky dobrá zpráva, protože každá úspora na nákupech v dnešní době lidem pomůže,“ uvedl Prouza. Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) k tomuto kroku už v minulosti několikrát vyzýval. Dříve také řekl, že zastropování cen potravin není cesta správným směrem. „Považujeme za vhodnější střídat slevy, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované,“ uvedl. 

Prouza později ale upozornil na to, že nižší sazba DPH se bude týkat jen potravin, nikoliv nápojů, a to zřejmě alkoholických i nealkoholických, které budou v sazbě jednadvacet procent. 

Místo dosavadních tří sazeb DPH by mohly být jen dvě, tedy základní jednadvacetiprocentní a snížená dvanáctiprocentní. Opatření by mohla začít platit od příštího roku. Ve snížené sazbě DPH zůstanou podle vládního návrhu bezlepkové výrobky, vodné a stočné, teplo, doprava cestujících, ubytovací a stravovací služby s výjimkou točeného piva, vstupenky na kulturní a sportovní akce, časopisy, léky, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky do automobilů a pohřební služby. 

Zrušení školkovného jde proti rodinné politice, protestují školské odbory

Jako asociální krok vnímají školské odbory zrušení takzvaného školkovného. Podle nich totiž odporuje rodinné politice. Zrušit daňovou úlevu za umístění dítěte do předškolního zařízení navrhuje vláda jako součást konsolidačního balíčku veřejných financí. 

„Je to protirodinná a protisociální politika,“ okomentovala návrh na zrušení slevy na daních místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová. Daňovou úlevu za umístění dítěte do předškolního zařízení mohou podle místopředsedkyně nyní využívat všichni zaměstnanci. Její konec tak podle ní může některým rodinám ztížit placení poplatků za navštěvování mateřských škol. 

Předseda odborářů ve školství František Dobšík doplnil, že cílem zavedení školkovného bylo mimo jiné zvýšení porodnosti. „Tu je potřeba dále podporovat, a to zvláště v době, kdy vláda mluví o nutnosti důchodové reformy,“ řekl.

Asociace malých a středních podniků: Opatření jsou neefektivní

Za neefektivní nebo přímo škodlivá a podvazující ekonomický růst považuje vládní opatření Asociace malých a středních podniků. „V návrzích postrádáme prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušení celého podnikatelského prostředí, což každý podnikatel v okamžiku zvyšování daní a ‚utahování opasků‘ oprávněně předpokládá,“ uvedl předseda představenstva asociace Josef Jaroš. 

Na živnostníky podle něj rozhodně nikdo nedoplácí. „Odmítáme nepodložené informace, že živnostníci hromadně ‚přepadají‘ z důvodu nízkých důchodů do systému dávek a státních podpor,“ dodal k navrhovanému zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných.  

Zvýšení korporátní daně z příjmu může podle Jaroše sice krátkodobě přinést zvýšený příjem státu, z dlouhodobého hlediska jej považuje za škodlivý a podvazující ekonomický růst a konkurenceschopnost firem. Ty jsou již dnes zatížené obrovskými náklady na práci a nyní budou čelit i zvýšení daně z příjmů, podotkl. 

Kvůli vládním opatřením zdraží jízdné, říká železniční asociace

Jízdenky v osobní dopravě kvůli změně DPH za dopravu cestujících zdraží, reagoval předseda Svazu osobních železničních dopravců Petr Moravec na oznámení podoby vládního úsporného balíčku. 

„Ceny jízdného zdraží. Výše příjmů zůstanou pro dopravce stejné, ale zvýší se daň, což se promítne do finální ceny jízdenky a dopadne na cestující,“ uvedl Moravec. Podle něj však změna daně lidi od cestování hromadnou dopravou neodradí. 

Asociace hotelů: Přesun z 12 na 10 procent u restaurací není podstatný

Návrh vlády na přesun stravovacích a ubytovacích služeb do dvanáctiprocentní sazby DPH  ze současných deseti procent, není podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka zásadní a lze jej akceptovat. Uvítal zároveň to, že se vláda na tyto služby nerozhodla uvalit vyšší sazbu. 

„Jsem především pro jednoduché daně. Přivítal bych jednu sazbu DPH. Řešení státního rozpočtu je na straně výdajů. Dopady na obor, tedy jakékoli zvyšování daní poškozuje iniciativu a činorodost lidí a firem. Dvě procenta je ale poškodí o málo,“ uvedl Svoboda. 

AIFP: Zvýšení DPH na léky se dotkne pacientů a pojišťoven

Zvýšení DPH na léky ze současných deseti na dvanáct procent podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Davida Koláře pocítí u volně prodejných léků hlavně pacienti a u léků na recept hlavně zdravotní pojišťovny. 

„Z pohledu dopadů, u volně prodejných léčiv se zvýšení DPH projeví přímo u pacientů, protože cena pro konečného spotřebitele se skládá z ceny výrobce, obchodní přirážky a DPH. Tím, že dojde ke zvýšení DPH, dojde i ke zvýšení finální ceny,“ varuje Kolář. 

U léků na předpis podle něj vyšší daň dopadne na rozpočty zdravotních pojišťoven, do nichž je stát největším přispěvatelem. V loňském roce vydaly zdravotní pojišťovny podle zprávy analytické komise na běžné léky na recept asi 41 miliard korun, za takzvaná centrová léčiva, která mohou předepisovat jen některé nemocnice, 27 miliard a na zdravotnické prostředky na poukaz 10,6 miliardy.