Nadcházející týden má být teplý a deštivý, v noci na úterý ale opět hrozí mráz

Česko čeká převážně deštivý a teplý týden, meteorologové předpovídají teploty kolem dvaceti stupňů. V noci na úterý má ale znovu mrznout, hlavně na severovýchodě území může přízemní mráz poškodit zeleninu a kvetoucí ovocné stromy.

Výstraha kvůli přízemnímu mrazu platí od pondělních 22:00 do úterý 7:00. Mohl by ohrozit vegetaci v Praze, Středočeském kraji, v jižních Čechách, tam především v Blatné, Milevsku, v Písku a v Táboře. V Plzeňském kraji je ohrožena oblast Rokycanska. Výstraha dále platí i pro Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a pro Vysočinu. Na jižní Moravě pak jde o Blansko, Boskovice, Bučovice, Rosice, Tišnov a Vyškov. Přízemní mrazy se mohou objevit i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve Zlínském kraji, obzvláště v Bystřici pod Hostýnem, Holešově, Kroměříži, Luhačovicích, Otrokovicích nebo Rožnově pod Radhoštěm.

Meteorologové uvedli, že zeleninu a nízké rostliny mohou lidé zakrýt světlou netkanou textilií. Kvetoucí stromy ochrání speciální postřiky nebo takzvané dýmování, tedy zapalování ohňů v blízkosti stromů.

Přízemní mrazy běžné pro jarní měsíce už zasáhly Česko na konci března a na začátku a také v závěru dubna.

Odpolední teploty se budou pohybovat kolem dvaceti stupňů

Pondělní odpolední teploty se podle předpovědi vyšplhají na patnáct až devatenáct stupňů. Sváteční den má být ve znamení oblačné až zatažené oblohy, k večeru mraky zřejmě ubudou. Přeháňky se zatím objeví asi jen ojediněle, převážně na jihozápadě Čech. V takzvané Moravské bráně, tedy na spojnici Moravy a Slezska, povane čerstvý vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem padesáti kilometrů v hodině.

Nejslunečnějším dnem nadcházejícího týdne má být úterý. Po nočních mrazících se denní teploty vyhoupnou nejspíš až na jednadvacet stupňů. Slunečný den vystřídají vpodvečer mraky, které doprovodí i nadcházející dny, ukazuje předpověď.

Ve středu tak má být oblačno až zataženo, na východě bude obloha zřejmě ještě jasná. Od západu se má v Čechách objevit občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty zřejmě klesnou na šest stupňů, přes den mají vystoupat ke dvaceti stupňům Celsia. Čerstvý jihovýchodní vítr může v nárazech opět zesilovat až na padesát kilometrů v hodině.

Obdobné počasí bude podle předpovědi pokračovat i v druhé polovině týdne. Obloha má být většinou zatažená, na většině míst s přeháňkami. Meteorologové předpovídají noční teploty mezi sedmi a jedenácti stupni. Přes den se očekává třináct až sedmnáct stupňů, na východě až dvacet stupňů Celsia. Od pátku do neděle se nejspíš ještě oteplí, nejvyšší teploty mohou vystoupat na jednadvacet stupňů. Místy se asi objeví bouřky.