Česká televize otevřela své dveře návštěvníkům v Praze, Brně a Ostravě

Den otevřených dveří v České televizi (zdroj: ČT24)

Česká televize si připomíná sedmdesát let od začátku vysílání a při této příležitosti se veřejnosti otevřela televizní studia v Praze, Brně i Ostravě. Pro návštěvníky jsou připravené prohlídky, během kterých se dostanou do míst, kam mají přístup pouze zaměstnanci. Zároveň se můžou setkat i s osobnostmi České televize.

Program je připravený do osmnácti hodin, na poslední prohlídku v hlavní budově na Kavčích horách vyrazí poslední skupina v 17:30. Zpravodajskou budovu je možné navštívit jen do 15:30.

Červená trasa ukáže kostýmy StarDance a seriálu Božena nebo pitevnu z Případů 1. oddělení. Na modré se lidé seznámí s některou televizní technikou, zúčastní se Hodiny zpěvu se Zdeňkem Svěrákem a Jaroslavem Uhlířem nebo si mohou prohlédnout sklad dobového nábytku. Na obou trasách je k vidění také zázemí dětských pořadů, jako je Studio Kamarád a Kouzelná školka.

Trasa Zpravodajství ukáže prostory a režii Studia 6, kostýmy Událostí a takzvaný velín, odkud se vše organizuje a řídí. Připravena je také bezbariérová prohlídka.

„Stojí nám tady na dvoře volha, ve které se v neděli večer zakončí seriál, který jsme před nedávnem začali vysílat. Ve studiu stojí krásná dekorace ze seriálu, který se jmenuje To se vysvětlí, soudruzi, který teprve natáčíme, je to špička ještědského vysílače. (…) Kdokoli sem vyrazí, určitě se bude bavit,“ slíbil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Kromě toho je připraven i doprovodný program venku. Lidé mohou získat podpis osobností, které znají z obrazovky, zatančit si v rámci lekcí s týmem ze StarDance, děti pak mohou potkat postavy z dětských pořadů, jako je třeba Jů a Hele.

Studia ČT se otevřela veřejnosti také v Brně a Ostravě. I tam si mohou prohlédnout zázemí přípravy zpravodajství i natáčení zábavních pořadů, setkat se s televizními osobnostmi a zúčastnit se dalšího programu.