Úřad pro ochranu osobních údajů uložil Avastu rekordní pokutu, píší Seznam Zprávy

Úřad pro ochranu osobních údajů prověřoval antivirovou společnost Avast, respektive její nástupnickou společnost Gen, kvůli nepřímému prodeji osobních údajů přes dceřinou společnost Jumpshot. Seznam Zprávy s odkazem na dřívější informace specializovaného serveru Global Data Review napsaly, že úřad kvůli tomu udělil firmě rekordní pokutu 13,7 milionu eur (přes 320 milionů korun) s tím, že řízení ale ještě neskončilo. Zástupci společnosti Gen uvedli, že dosud nebylo vydáno konečné rozhodnutí, proto případ nebudou komentovat.

Mluvčí ÚOOÚ Milan Řepka se nechtěl k záležitosti nyní vyjádřit. Podle Seznam Zpráv pravděpodobně existuje možnost, že se firma může proti verdiktu odvolat.

„Řízení před Úřadem pro ochranu osobních údajů stále probíhá a dosud nebylo vydáno konečné rozhodnutí. Z toho důvodu nemůžeme záležitost komentovat,“ sdělila v úterý zástupkyně Genu. Od ledna 2020 podle ní Avast opakovaně potvrdil svůj závazek podniknout všechny nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti a soukromí dat svých uživatelů. Dokládat to má rychlé uzavření společnosti Jumpshot. Avast dál přijímá proaktivní opatření, aby zajistil, že jeho postupy na ochranu soukromí jsou jeho nejvyšší prioritou, dodala.

V roce 2020 byl Avast nucený divizi Jumpshot zavřít poté, co se ukázalo, že své dceřiné společnosti předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je pak prodává svým klientům. Avast měl tehdy 435 milionů aktivních uživatelů a společnost Jumpshot měla nabízet k prodeji data sto milionů z nich, uvedly Seznam Zprávy. 

Data zpracovávaná a nabízená společností Jumpshot měla podle dřívějšího vyjádření ÚOOÚ obsahovat například informace o vyhledávaných internetových stránkách, nainstalovaných aplikacích nebo uložených souborech. Údaje byly shromažďovány ze všech typů zařízení s nainstalovaným antivirovým softwarem Avast běžících na Windows, Apple Mac a Android.

Udělená pokuta je podle Seznam Zpráv v současnosti zdaleka nejvyšší pokutou v České republice, ale také jednou z dvaceti nejvyšších pokut uložených za porušení GDPR na celém světě.