Babiš se omluvil senátoru Wagenknechtovi za výroky o udavačství

Bývalý premiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš se omluvil senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (nestr. za Piráty) za to, že jej v minulosti označil za udavače a prohlásil, že kvůli němu přišlo Česko o stamiliony z Evropské unie. Wagenknecht uvedl, že omluvu obdržel v pondělí, její text nyní zveřejnil.

Andrej Babiš hovořil o svém bývalém spolupracovníkovi Lukáši Wagenknechtovi v několika rozhovorech v roce 2019, v nichž v souvislosti s ním použil slova jako „megaudavač“, „psychopat“, „pán, který nás udal, přišli jsme o 800 milionů“.

Wagenknecht ho za to zažaloval. Uspěl jen částečně. Soud Babišovi nařídil, aby se omluvil za to, že nynějšího senátora označil za psychopata a za to, že jej obvinil, že připravil stát o 800 milionů korun.

Rozsudek, který padl počátkem března, naplnil Andrej Babiš v pondělí. „Za tato nepravdivá osočení spočívající v označení za ‚udavače‘ a ‚toho, kdo připravil Českou republiku o 800 milionů‘, se Vám tímto omlouvám,“ stojí v dopise, jehož znění Wagenknecht zveřejnil.

Čtyři rozsudky

Omluva je výsledkem letitého soudního sporu, v němž padly čtyři verdikty, než nabyl ten poslední právní moci. Napoprvé rozhodl Okresní soud pro Prahu-západ, že se má Babiš Wagenknechtovi za své výroky omluvit. Krajský soud v Praze ale rozsudek zrušil. Wagenknecht podle něj v žalobě nespecifikoval, kdy konkrétně Babiš výroky pronesl.

Okresní soud pak loni v dubnu znovu rozhodl, že se Babiš má omluvit za třináct výroků. Krajský soud do verdiktu znovu zasáhl, potvrdil nárok na omluvu jen u části z nich. Podle rozhodnutí soudu se předseda ANO nemusí omlouvat za označení Wagenknechta jako „psychopata“. Předsedkyně senátu Hana Lojkásková to odůvodnila tím, že označení „psychopat“ je přípustným hodnotícím soudem.

„Z kontextu článků a důkazů, které byly provedeny, byl tento výraz použit pro označení činnosti pana žalobce, který opravdu v neúměrné míře podává různé stížnosti, podání, žaloby, trestní oznámení a že ne každému se může toto jednání jevit jako normální,“ prohlásila tehdy soudkyně. Řada takových podání je podle ní následně hodnocena jako nedůvodná či nesmyslná.

Od úzké spolupráce k nepřátelským výrokům

Oba politici spolupracovali v letech 2014 a 2015. Babiš se tehdy stal ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Wagenknechta s sebou přivedl na ministerstvo jako prvního náměstka. Zhruba po roce a půl jej ale Babiš odvolal. Později Wagenknecht Babiše kritizoval mimo jiné kvůli kauze Čapí hnízdo, o níž hovořil jako o dotačním podvodu.

V roce 2018 uspěl ve volbách do Senátu, kde se dále angažuje ve věci střetu zájmů Babiše, který svůj majetek včetně koncernu Agrofert vložil do svěřenských fondů. Expremiér i Agrofert střet zájmů odmítají.

V roce 2019 Wagenknecht před tím, než Evropská komise zveřejnila výsledky auditu ohledně Babiše a dotací pro Agrofert, požádal Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Radu Evropy o předběžné ujištění, zda financování Agrofertu nemůže ovlivňovat rovnost šancí v evropských volbách. Babiš v reakci na to mimo jiné uvedl, že senátora zná „jako psychopata, který je součástí té mafie, která mě chce zlikvidovat v politice“.