Uprchlíkům končí možnost požádat o prodloužení víz dočasné ochrany. Přeregistrace ukáže, kolik jich v Česku je

UDÁLOSTI: Váleční uprchlíci z Ukrajiny si musí do půlnoci vyřídit prodloužení dočasné ochrany (zdroj: ČT24)

Končí registrace ukrajinských uprchlíků na prodloužení víz dočasné ochrany. Kdo se o prodloužení přihlásí, bude mít vízum platné ještě rok. Registrace je elektronická, potom ale budou muset běženci i osobně dorazit na ministerstvo vnitra, které také od začátku dubna převezme evidenci nově příchozích od krajů. Po dokončení přeregistrací by mělo být jasné, kolik uprchlíků v Česku aktuálně pobývá.

O prodloužení víza dočasné ochrany sice žádají ukrajinští váleční uprchlíci elektronicky, ale potom musí osobně zajít na ministerstvo, kde potvrdí ubytování a také dostanou vízový štítek do cestovního dokladu. Zatímco oni tak budou mít jistotu dalšího roku v Česku, tuzemské úřady si ujasní, kolik jich v zemi pobývá. To není jasné, protože úřady nevědí, kolik uprchlíků s vízy dočasné ochrany republiku již opustilo.

Požádat o prodloužení víza musí uprchlíci do konce března, pátek je nejzazší termín – žádat bylo možné již od ledna. Za děti do 18 let provádí registraci jejich rodič či jiný odpovědný zástupce. Při registraci musejí žadatelé uvést osobní údaje, místo jejich hlášeného pobytu v České republice, případně adresu a název školy či školky, kde je jejich dítě přihlášeno k plnění povinné docházky. Po prodloužení bude dočasná ochrana platit do konce března příštího roku.

Někteří Ukrajinci, kteří o prodloužení požádali s větším předstihem, narazili na potíže. Marija Burlucká popsala, že když přišla po úvodní on-line registraci na ministerstvo, ukázalo se, že se podařilo zaregistrovat pouze ji, ale ne jejího syna. S registracemi proto nabídla pomoc i dobrovolnická střediska. „Když lidé vyzkoušeli všechny možnosti, tak šli za námi,“ poznamenal Ruslan Manek z Ukrajinského centra Nusle.

Od soboty zároveň převezme ministerstvo vnitra i evidenci nově příchozích běženců a v Praze, Brně a Ostravě zřídí místa poskytující krátkodobé přístřeší. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou fungovat nepřetržitě. Uprchlíci v nich najdou dočasné zázemí, dorazí-li do Česka v době, kdy budou zavřené úřady.

„Když přijde člověk po úředních hodinách, ubytujeme ho do následujícího úředního dne, kdy mu kolegové pomůžou najít nějaké náhradní ubytování,“ shrnula smysl krátkodobého přístřeší vedoucí toho ostravského Alice Neupauerová.