Jurečka chce valorizovat výchovné společně s důchody

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé dítě, stát valorizoval spolu s důchody. Návrh nemusí podpořit některé koaliční strany, které argumentují hlavně úsporami. Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději do března tohoto roku.

Valorizace takzvaného výchovného podle ministra Jurečky bude fungovat obdobně jako u důchodů. „Částka zůstává stále stejná, ale následně důchod už jako celek se valorizuje podle standardních pravidel, ať už mimořádně nebo řádné valorizace,“ vysvětluje Jurečka.

Výchovné stát ženám vyplácí od začátku letošního roku. Částka za děti naprosté většině z nich přišla spolu s novým výměrem penze v lednu. Dvaačtyřicet tisíc žen, které ale přešly z invalidního do starobního důchodu v pětašedesáti letech, výchovné zatím nedostaly. Obdrží ho formou doplatku, který úřady začínají rozesílat ve středu.  

„Ideálně v pátek by měli mít ty částky na účtech ti, co pobírají důchod na účet. Ti co pobírají důchod v hotovosti, složenkou, tak tam máme aktuálně dohodu s Českou poštou, že by měli dávat poukázky do schránek příští týden v pondělí,“ dodává ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček. 

Ve středu uvedl Boháček také, že eviduje ČSSZ nesrovnalosti kolem vyplácení výchovného. Podle něj se případy týkají toho, že některé seniorky bonus pěti set korun za vychované dítě nedostaly, nebo obdržely peníze za víc dětí.

„Případů, o kterých víme, je zhruba osmnáct set. Když si vezmete 1,44 milionu důchodů vyplacených automatizovaně, tak je to zhruba 0,23 procenta, kde budeme nějakým způsobem s těmi osobami řešit započtení dětí a výchovné,“ řekl Boháček.

Podle šéfa správy nebyla příprava na vyplácení dávky jednoduchá. Úřad totiž údaje o počtu dětí a jejich výchově neevidoval. Vycházel tak při přiznání bonusu z věku, v němž ženy nastupovaly do starobní penze. Podle počtu dětí totiž matky chodívají do důchodu dřív.