Hradní úředníci dostali loni rekordní odměny. Mynář bezmála 900 tisíc

Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář dostal na mimořádných odměnách 895 tisíc korun, celkem měl čistý příjem asi 2,4 milionu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Kancelář prezidenta republiky (KPR). V porovnání s dříve zveřejněnými údaji dostali vedoucí zaměstnanci KPR před koncem Zemanova mandátu nejvyšší odměny od roku 2016. Hrad mezi devět úředníků rozdělil celkem 3,87 milionu korun.

Podle tabulky se loni čisté platy většiny vedoucích zaměstnanců KPR řádově o tisíce až desítky tisíc korun snížily, zvýšily se ale výrazně mimořádné odměny. Výjimkou jsou Mynář a jeho zástupce Petr Mužák, kteří dostali více peněz i na platu. Mynářovi se plat zvýšil za rok celkem asi o 86 tisíc korun, odměny měl vyšší přibližně o 400 tisíc. Od roku 2016 takto vysokou odměnu neobdržel.

Vyšší odměny loni získali i další vedoucí pracovníci hradní kanceláře, a to buď téměř 303 tisíc korun, nebo 310 tisíc korun; v případě Mužáka a ředitele administrativní sekce Jana Nováka 413 tisíc korun. Od roku 2016 tak vysoké odměny hradní úředníci nedostali, jejich výše se v posledních šesti letech pohybovala maximálně kolem 220 tisíc korun. Výjimkou byl Novák, který vedl kromě administrativní sekce také bezpečnostní odbor a který měl zpravidla vyšší odměny než ostatní úředníci podřízení Mynářovi.

Například prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si loni na Hradě vydělal čistého 1,059 milionu korun, ředitel Zemanova sekretariátu Jaroslav Hlinovský 1,14 milionu a ředitel legislativního odboru Václav Pelikán 1,22 milionu korun.