Češi trvale žijící v zahraničí se mohou ještě do neděle zapsat k prezidentským volbám

Češi bydlící v zahraničí mohou do neděle 4. prosince požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů k lednovým prezidentským volbám. Žádost musí podat osobně či písemně na velvyslanectví či generálním konzulátu. Volit v zahraničí nebo mimo své trvalé bydliště mohou i lidé s voličskými průkazy. Písemné a elektronické žádosti přijímají úřady až do 6. ledna, osobně pak nejpozději dva dny před prvním kolem voleb. Žádost mohou lidé podat i přes Portál občana.

Prezidentské volby jsou společně s volbami do Poslanecké sněmovny jedinými, ve kterých mohou Češi hlasovat i v zahraničí. Volit hlavu státu lze na zastupitelských úřadech, v tomto případě jen velvyslanectvích a generálních konzulátech. Hlasovací lístky dostanou lidé až ve volební místnosti, vzhledem k časovému posunu se pak v některých zemích volí už ve čtvrtek místního času.

Existují dva způsoby, jak lze v zahraničí volit. Hlasovat mohou Češi, kteří jsou u zastupitelského úřadu zapsáni ve zvláštním seznamu voličů. Registrováni jsou v něm lidé, kteří na daném místě už v minulosti volili a nenechali se od té doby ze seznamu vyškrtnout. Občané, kteří se na seznam chtějí nechat zapsat, musejí žádost na příslušný úřad doručit osobně nebo písemně nejpozději do neděle 4. prosince do 16 hodin.

Zvláštní seznamy voličů vedou pouze velvyslanectví a generální konzuláty, některé honorární konzuláty ale podle ministerstva vnitra mohou zápis do seznamu zprostředkovat. „Nejlépe je s dotazem na podmínky zápisu kontaktovat přímo příslušný zastupitelský úřad, mnohé z nich mají informace i na svých webových stránkách,“ doplňuje mluvčí resortu Hana Malá.

S voličským průkazem lze volit v zahraničí nebo mimo trvalé bydliště

Lidé, kteří v zahraničí nebydlí a budou v něm během voleb jen přechodně (například na dovolené), mohou hlasovat s voličským průkazem, které vydávají obecní úřady. Totéž platí i pro lidi, kteří v lednu plánují cestu na české hory nebo mimo oblast svého trvalého bydliště.

„O voličský průkaz je možné požádat písemně (v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem voliče nebo prostřednictvím datové schránky), nebo osobně,“ vysvětluje mluvčí ministerstva s tím, že žádost lze podat i přes Portál občana. „Žadatel pro tento způsob podání žádosti potřebuje disponovat elektronickou identitou a datovou schránkou, kterou si lze zřídit i při podávání žádosti.“

Osobně mohou lidé o průkaz požádat nejpozději dva dny před začátkem prvního nebo druhého kola, písemně či elektronicky pak musí žádost doručit nejpozději týden před prvním či druhým kolem.

„Pokud volič v žádosti výslovně neuvede, že voličský průkaz žádá jen pro první, nebo jen pro druhé kolo volby prezidenta, budou mu automaticky vydány dva voličské průkazy – jeden pro první a druhý pro druhé kolo volby,“ říká Hana Malá a dodává, že o průkaz pouze pro druhé kolo je možné požádat i před prvním kolem.

Jak získat voličský průkaz

Voličský průkaz si lze vyzvednout osobně, úřad ho ale také může zaslat na požadovanou adresu v zahraničí i v Česku nebo přímo na zastupitelský úřad. Průkaz mohou dostat i lidé, kteří jsou zapsáni ve zvláštních voličských seznamech, ale chtějí hlasovat na jiném zahraničním úřadě nebo v Česku. V tom případě musí požádat o vydání voličského průkazu příslušné velvyslanectví či generální konzulát.

S voličským průkazem mohou hlasovat také občané v Česku, pokud chtějí volit jinde než ve svém trvalém bydlišti. Ve všech případech musí lidé voličský průkaz odevzdat volební komisi, která jim pak vydá obálku a případně i hlasovací lístky. A to i v případě, že nakonec mimo bydliště neodjedou a půjdou volit do své běžné volební místnosti. „Pokud se volič, kterému byl vydán voličský průkaz, nakonec rozhodne hlasovat ve ‚svém' volebním okrsku, musí voličský průkaz odevzdat okrskové volební komisi, jinak mu komise hlasování neumožní,“ uzavírá mluvčí ministerstva.

První kolo prezidentských voleb se koná 13. a 14. ledna 2023, případné druhé kolo o dva týdny později 27. a 28. ledna. Ministerstvo vnitra minulý týden k volbě zaregistrovalo devět kandidátů, někteří neúspěšní uchazeči už ale podali proti vyřazení stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.