Přibývá školáků, kteří si nemohou dovolit platit obědy. Ministerstvo chce navýšit cenový limit za porci

Události: Obědy ve školách zdražily (zdroj: ČT24)

Zdražování se nevyhýbá ani školním jídelnám. Rodiče letos platí za obědy svých ratolestí asi o 15 procent víc. Kvůli obavám z dalšího růstu cen surovin navrhuje ministerstvo školství ještě navýšit cenové limity, za které se ve školách vaří. Přibývá ale přitom rodin, které si obědy pro děti nemůžou dovolit.

Všechny čtyři hlavní suroviny školního menu na základní škole v Mníšku pod Brdy prudce zdražily. „Vepřová plec je o 40 procent dražší, cibule zhruba dvakrát dražší než loni, brambory dvaapůlkrát dražší a olej třikrát,“ vyjmenovává Marek Inderka, vedoucí školní jídelny na ZŠ v Mníšku pod Brdy. 

Za každou porci rodiče zaplatí o pět korun víc než loni. Přesto v kuchyni musí hledat způsoby, jak se vejít do předepsaných nákladů. „Například se nám teď podařilo dohodnout s dodavatelem sirupů, takže jsme využili třeba té nabídky, že jsme nakoupili do zásoby. Od nového roku budou ceny o 100, 150 procent vyšší,“ tuší Inderka.

Zvýšení možných nákladů

I proto ministerstvo navrhuje od února zvýšit maximální možné náklady, za které jídelny musí vařit, a to o 20 procent. V Mníšku by to tak mohlo znamenat zdražení o další pětikorunu. Měsíční platba za žáka by se pak pohybovala kolem tisíce korun.

Pro samoživitelku, která tu zároveň vaří i pro svého syna, ale toto zdražení už problém nebude. Škola mu jídlo proplácí z projektu Obědy pro děti. „Vnímáme nárůst až o třicet procent dětí, což je dost velké číslo. Máme zapojeno téměř třináct tisíc dětí a odhadujeme, že by jich tuto pomoc mohlo letos potřebovat až 20 tisíc,“ informuje hlavní koordinátorka neziskové organizace Women for Women Kamila Šaffková.

Z dalšího programu ministerstva práce jedlo loni zdarma deset tisíc dětí. Letos je jich o pětinu víc. Resort práce oproti loňsku vyčlenil dvojnásobnou částku, zvýšení prostředků řeší i ministerstvo školství.

„Na obědy do škol dává ministerstvo školství v tomto roce 60 milionů korun. My žádáme o to, aby se tyto prostředky mohly navýšit. Zatím se to nepovedlo, pořád však doufáme,“ říká Michal Černý z odboru základního vzdělávání a mládeže na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Podle odhadů by totiž na projekt, díky kterému obědvá i syn kuchařky z Mníšku, mohlo být potřeba až 100 milionů korun.