Rada ČT neměla oprávnění odvolat členy své dozorčí komise, rozhodl soud

Rada České televize (ČT) neměla oprávnění odvolat celou svou dozorčí komisi kvůli údajným výhradám k její práci. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl čtyřem odvolaným členům komise. Rozhodnutí, které bylo přijato v listopadu 2020 na návrh tehdejší radní Hany Lipovské, soud zrušil. Členy dozorčí komise lze podle NSS odvolat jen na základě specifických zákonných důvodů. Předseda Rady ČT Pavel Matocha považuje rozhodnutí za věcně nesprávné.

Komise je poradním orgánem rady v záležitostech hospodaření televize. Proti svému odvolání se žalobou bránili čtyři z pěti členů, konkrétně Simona Holubová, Stanislava Hronová, Jiří Stránský a Jiří Staněk. Městský soud v Praze jejich žalobu zamítl. Dospěl k závěru, že rada je oprávněná odvolat členy své dozorčí komise v zásadě z jakéhokoliv důvodu, který obstojí z hlediska ústavních principů.

Zákon o ČT však podle NSS připouští jen konkrétnější důvody pro odvolání, například když přestanou členové komise splňovat předpoklady pro výkon funkce, když naruší závažným způsobem důstojnost funkce, když se dopustí něčeho, co by zpochybnilo jejich nezávislost nebo nestrannost, anebo když se nezúčastňují po dobu více než tří měsíců schůzí komise.

Rada nebyla oprávněná odvolat komisi za porušení jiných povinností při výkonu funkce než těch, které vymezuje zákon o ČT, tedy ani kvůli vyslovení vážných výhrad k práci komise, uvádí rozsudek NSS. 

Městský soud dříve argumentoval tím, že rada musí mít ke komisi důvěru a že je proto přípustné, pokud ji v případě nespokojenosti jako celek odvolá. „I když právní argumentace městského soudu učiněná při řešení této právní otázky byla pečlivá a jistě nepostrádala logiku, nereflektovala nutnost respektovat aktuální právní úpravu,“ reagoval NSS.

„Dle tohoto rozsudku Rada ČT není oprávněna odvolávat členy svého poradního orgánu ani v situaci, kdy by prokazatelně svou funkci nevykonávali řádně nebo by se prokazatelně dopouštěli i závažných profesních pochybení. Což je zjevně absurdní,“ sdělil ve čtvrtek večer ČTK Matocha. Rozsudek podle něj neobsahuje přesvědčivé rozhodnutí založené na podrobné právní analýze, kterou by v takto závažné právní věci očekával, a odůvodnění je tak prakticky omezeno na nepodloženou úvahu o použití slova „přiměřeně“ v normativním textu.

„Jsem přesvědčen, že pro řádný výkon funkce Rady ČT, která je jí svěřená zákonem a jejíž řádný výkon je ve veřejném zájmu, musí mít Rada ČT možnost vybrat si členy svého poradního orgánu podle svého uvážení. A nemůže být nucená spolupracovat s poradním orgánem, který zdědila po svých předchůdcích, který se prokazatelně dopustil závažných pochybení a k němuž nemá důvěru,“ uzavřel Matocha.

Právník odvolaných členů komise v minulosti poukazoval na to, že v rozhodnutí rady chybělo náležité odůvodnění a že krok radních byl vyústěním politických tlaků. Odvolaní členové komise už dříve uvedli, že se nedopustili jednání, které by zpochybnilo jejich nezávislost a nestrannost.

Rada si později zvolila novou komisi. Jejími současnými členy jsou Michal Petrman, Zuzana Prokopcová, Eva Hubková, Petr Juchelka a Jan Lamser.