Asi patnáct procent obcí nemá zajištěné dodavatele energií. Po ministerstvu chtějí instrukce

Zhruba patnáct procent samospráv nemá podle Svazu měst a obcí (SMO) vysoutěžené dodavatele energií na příští rok. Podle předsedy svazu Františka Lukla se jim dodavatele buď nepodařilo sehnat, nebo čekaly na vznik státního obchodníka s energiemi. Samosprávy proto zaslaly ministerstvu průmyslu dopis, ve kterém žádají o instrukce, jak postupovat. Po kabinetu svaz požaduje zvýšení zákonného limitu pro zakázky, které je možné zadávat bez veřejné soutěže.

„Minimálně patnáct procent samospráv v Česku dodavatele zajištěného nemá,“ uvedl na tiskové konferenci Lukl. „Nabyl jsem dojmu, že jestliže tu bude státní obchodník, tak to zajistí. A když to tak není, je v tuto chvíli nutné, a takto to doporučujeme všem samosprávám, aby soutěžily a pokusily se takového dodavatele mít, a potom tedy spadnout pod zastropované ceny,“ dodal. 

Dodal, že zvýšení zákonných limitů pro zakázky by umožnilo více obcím zajistit dodávky rychleji. Samosprávy by podle něj v každém případě měly samy shánět dodavatele a nespoléhat se na stát.

„Limity našich veřejných zakázek jsou velmi hluboko pod limity, které jsou upraveny na evropské úrovni,“ dodala výkonná ředitelka SMO Radka Vladyková s tím, že navýšení by bylo namístě i s ohledem na růst cen. Obce podle ní navíc hospodaří zodpovědně, takže není důvod pro ně pravidla nerozvolnit.

Zástupci svazu také poznamenali, že při přípravě nařízení o zastropování vláda se samosprávami nedostatečně komunikovala a představila jim už hotovou věc. S příslušnými resorty proto chtějí pravidelně řešit konkrétní dotazy. S Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) pak svaz podle Lukla řeší problematiku obcí, které vysoutěžily cenu nižší než vládní strop a bojí se, aby ji dodavatelé nechtěli zvýšit na možné maximum.

Lepší je podle zástupců svazu přístup vlády v případě novely energetického zákona, která je nyní v přípravě a řeší komunitní energetiku, tedy například umisťování solárních panelů na střechy a zapojení těchto zdrojů do distribuční sítě. V této otázce podle Vladyky zástupci vlády se samosprávami jednají a přijímají její podněty.

Zastropování cen elektřiny a plynu schválila vláda 5. října a bude platit po celý příští rok. Kabinet Petra Fialy nejdříve tvrdil, že dodávky pro veřejné instituce bude zajišťovat státní obchodník. Hospodářské noviny ale ve středu s odkazem na zdroj z ministerstva financí uvedly, že s tímto plánem nakonec vláda nepočítá. 

S obcemi a dalšími institucemi, které by nesehnaly dodavatele do konce roku, by musely uzavřít smlouvu energetické firmy fungující jako takzvaní dodavatelé poslední instance.