Prezident slíbil rychlou výměnu v čele ministerstva životního prostředí, řekl Jurečka

Události: Výměna na postu ministra životního prostředí (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přislíbil, že i s ohledem na české předsednictví v Radě EU provede výměnu v čele ministerstva životního prostředí rychle, uvedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dosavadní ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) v pondělí oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů a podle lidovecké nominace ji má nahradit stranický místopředseda Petr Hladík. Jurečka v úterý novinářům v Brně řekl, že by jejich funkční období měla navazovat. Premiér Petr Fiala (ODS) od Hladíka očekává ve vládě kompetenci a energii.

Hubáčková v pondělí řekla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence, což mimo jiné omezí její schopnost cestovat. Považuje to za vážnou překážku zejména v době českého předsednictví EU.

Hladík je předsedou komise pro životní prostředí KDU-ČSL, spolu s Hubáčkovou připravoval ekologickou část programu koalice SPOLU a za agendu životního prostředí zodpovídal v Brně. „Pro mě je opravdu prioritní rodina, taky práce tady v Brně, takže jsem to zvažoval hodně, ale přiznám se, že mě hodně zasáhla ta zpráva od paní ministryně Hubáčkové,“ řekl Hladík.

Zeman přislíbil rychlý proces

Jurečka mluvil v úterý telefonicky s prezidentem Zemanem a s ohledem na předsednictví ho požádal, aby se výměna uskutečnila co nejdříve. „Přislíbil, že se bude snažit, aby proces byl rychlý,“ uvedl Jurečka.

Vicepremiér a šéf křesťanských demokratů doufá v to, že v řádu dnů či v příštím týdnu se věc podaří dotáhnout. Zemana požádal také o to, aby na sebe funkční období ministrů navazovala, a nevzniklo tak období, kdy by musel v čele resortu zaskakovat jiný z ministrů. Na Hrad by mohla oficiálně rezignace Hubáčkové zamířit ještě během dne. Podle mluvčí KDU-ČSL Lucie Ješátkové se tak ale může stát až v příštích dnech.

Premiér Fiala lituje toho, že Hubáčková musí skončit. „Vím od ní o té situaci a zdravotních důvodech,“ uvedl. Poděkoval jí za práci na ministerstvu i ve vládě, kam podle něj vnášela své životní zkušenosti, lidský a slušný postoj.

Hladík je odborník, shodují se politici

Hladík je známý a vyprofilovaný politik, který se životním prostředím dlouhodobě zabývá, doplnil premiér. Nominace tak po politické i odborné stránce splňuje jeho kritéria. 

„Odborně si myslím, že bude připraven. Pro něj samozřejmě bude hlavní úkol, aby bránil těm aktivistickým dalším návrhům z Bruselu a aby si uhájil peníze pro svůj resort,“ řekl exministr životního prostředí a místopředseda sněmovního výboru Richard Brabec (ANO).

Předseda poslanců SPD Radima Fiala uvedl, že Hladíka nezná osobně. „Dostáváme se do složité ekonomické situace zvlášť z důvodu energetické krize a všechna ministerstva, včetně životního prostředí, by měla dávat pozor na ekonomiku,“ soudí. 

Výměna v čele resortu životního prostředí bude druhá během desetiměsíčního působení vlády. V létě skončil Petr Gazdík ve funkci ministra školství.