Na prachatické, písecké a dalších radnicích se dohodli na vytvoření koalic

V Prachaticích bude vládnout koalice ODS a TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL, s podporou hnutí Pro Prachatice. V Písku vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. Starostou se stane Michal Čapek (ANO). Povolební vyjednávání jsou u konce i v Kroměříži, Třebíči, Jablonci, Mladé Boleslavi, Přerově nebo Třinci.

Prachatická koalice bude mít v 21členném zastupitelstvu ve výsledku většinu dvanácti křesel. Starostou se stane poslanec ODS Jan Bauer, který post zastával už mezi lety 1998 a 2010.

Místostarosty budou Jakub Nepustil (Živé Prachatice) a Jan Kotrba (Prachatice společně). Radními se stanou Hana Bolková z ODS, Pavel Hodina za Prachatice společně, Michal Piloušek za Živé Prachatice a Růžena Štemberková z KDU-ČSL.

Prachatičtí Nezávislí, kteří vyhráli volby ve městě, tedy skončí v opozici. V sobotu oznámili, že funkci starosty nabídli uskupení Prachatice společně, jak informoval současný starosta a lídr Nezávislých ve volbách Martin Malý.

V letech 2018 až 2022 vládla ve městě koalice Nezávislí, ANO a ČSSD s tichou podporou KSČM. V zastupitelstvu měla i se zástupcem komunistů těsnou většinu jedenácti mandátů.

V Třebíči zbývá podepsat koaliční smlouvu

V Třebíči zůstane starostou Pavel Pacal (Pro Třebíč). Vítězné ANO bude mít dva místostarosty – současného místostarostu města Miloše Hrůzu a bývalého náměstka hejtmana Vysočiny Pavla Fraňka. Jediným zástupcem lidovců v devítičlenné radě bude staronový místostarosta Pavel Janata. Vyplývá to z návrhu koaliční smlouvy mezi ANO, Pro Třebíč a KDU-ČSL. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice osmnáct mandátů.

„Vyloženě jsme se nedomluvili na přesném datu podpisu koaliční smlouvy, protože každé seskupení to je schopno projednat v jiném čase, takže to budeme dělat operativně, my za ANO, myslím si, z toho budeme mít do středy výstup a budeme připraveni,“ řekl Hrůza. 

O tom, že druhé Pro Třebíč obsadí pozici starosty, podle Hrůzy rozhodl počet preferenčních hlasů, kterých získal víc Pacal.

Lidovecký místostarosta Třebíče Pavel Janata už dřív ocenil, že je koalice širší, i když většinu by v zastupitelstvu mělo už ANO s Pro Třebíč. „Chápu, že chtějí mít koalici širší, je asi potřeba myslet i dál, než jenom na jedno volební období. Tak to nějak vnímám, tak tomu rozumím. Možná je to i důsledek toho, jak jsme tady teď čtyři roky společně snažili pro město něco dělat,“ okomentoval.

Nový starosta Písku si pochvaluje pohodlnou většinu

„Domnívám se, že vznikla silná koalice, kterou Písek několik let neměl. Zajistili jsme si pohodlnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, což byla od začátku naše podmínka,“ uvedl nový starosta Písku Michal Čapek (ANO). V zastupitelstvu bude mít šestnáct členů ze sedmadvaceti. Město v posledních měsících před komunálními volbami vedla menšinová koalice Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD.

V novém vedení města bude mít ANO v radě dva zástupce. Ostatní koaliční partneři pak obsadí vždy jedno křeslo v radě. Programové priority bude koalice teprve sestavovat. Podle Čapka zatím nové vedení nijak výrazněji nejednalo o stavbě nového bazénu, což bylo v posledních letech v Písku hlavní téma.

„Teprve se k tomu dostaneme, ale můj názor je takový, že momentálně obyvatelé budou potřebovat jiné věci, než je aquapark. Písek bazén má, což zajišťuje, že v něm mohou být kurzy pro školy nebo tréninky sportovců,“ komentoval Čapek. 

Starostou Kroměříže bude Tomáš Opatrný

Dohodli se i zastupitelé Kroměříže. Koalice ANO, KDU-ČSL a nezávislí, ČSSD a nezávislí, Zdravým Kroměřížskem, OK Občany Kroměříže a ODS bude mít v sedmadvacetičlenném kroměřížském zastupitelstvu sedmnáct křesel. Do opozice zamíří Nezávislí současného starosty Jaroslava Němce, Právo Respekt Odbornost, SPD a Piráti.

Tomáš Opatrný (ANO), který byl v končícím volebním období opozičním zastupitelem, bude uvolněným starostou. Budou také dva uvolnění místostarostové: Karel Holík, který byl lídrem ČSSD a v končícím volebním období byl také místostarostou a Pavel Motyčka (KDU-ČSL). Lídr ODS Jan Hebnar bude funkci místostarosty vykonávat jako neuvolněný.

Funkci uvolněného radního by podle dohody měl zastávat Jiří Kašík (OK Občané Kroměříže) a zbylí čtyři radní budou neuvolnění. Budou jimi Vladimíra Vondráčková (ANO), Martin Bsonek (ANO), Jan Pšeja (ANO) a Richard Kreml (Zdravé Kroměřížsko). V devítičlenné radě města tak bude mít ANO čtyři křesla a ostatní subjekty v koalici po jednom. 

V Jablonci bude vládnout koalice bez vítězného ANO

V Jablonci nad Nisou se na složení vlády domluvili již ve čtvrtek. Příští čtyři roky tam v radě bude ODS s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a Starosty pro Liberecký kraj (SLK), dohromady mají těsnou většinu šestnácti ze třiceti mandátů v zastupitelstvu. Primátorem by podle předběžných dohod měl být lídr kandidátky ODS Miloš Vele.

Městská rada by měla zůstat devítičlenná, koalice ale připravuje změny v resortech, které jsou podle Veleho zakonzervované už pětadvacet let. Změnit by se mělo také obsazení městských společností. V radě bude mít tři místa ODS a po dvou postech ostatní subjekty. 

Hnutí ANO se zatím nevzdává jednání o koalici. ODS nabídlo ve středu večer primátorskou funkci a také další místo uvolněného radního, informovala krajská manažerka ANO pro Liberecký kraj Jana Hajná. ANO chtělo podle lídra kandidátky Davida Mánka sestavit koalici s ODS a Starosty pro Liberecký kraj, která by byla pokračováním té, která vedla druhé největší město v Libereckém kraji poslední tři roky. V zastupitelstvu by měla sedmnáct hlasů.

Podle Veleho byla ale první nabídka koalice na ANO a ODS s tichou podporou SPD. „Pro nás byla nepřijatelná koalice, která by měla méně než polovinu mandátů v zastupitelstvu,“ řekl. Ani podpora SPD pro něj nebyla přijatelná.

Vedení Mladé Boleslavi si rozdělí Nwelati a Bouška

Primátorem Mladé Boleslavi bude do jara 2024 Raduan Nwelati (ODS), pak si vymění post s prvním náměstkem Jiřím Bouškou z vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. To se ziskem třiceti procent obsadí v třiatřicetičlenném zastupitelstvu jedenáct křesel. Lídři uskupení ANO 2011 a Volba pro Mladou Boleslav, ODS, STAN a Hlasu pro Boleslav v úterý večer podepsali koaliční dohodu pro další čtyři roky.

Součástí koaliční dohody je i jeden další náměstek pro ANO a Volbu pro Mladou Boleslav. Náměstky zůstanou kromě Boušky Miroslava Kašpárková (ODS) a Daniel Marek (STAN), jméno nového náměstka za vítěznou stranu zatím není známé. 

Přerov povede ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09

Na koalici v Přerově se v pondělí domluvilo vítězné ANO s ODS, lidovci a TOP 09. Primátorem by se měl stát lídr kandidátky hnutí ANO Petr Vrána. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít tato koalice jednadvacet členů. Koalice je stejná jako v předchozích čtyřech letech, tehdy disponovala osmnácti mandáty.

V jedenáctičlenné radě bude mít ANO šest křesel, ODS bude mít čtyři zástupce a jeden radní bude za koalici KDU-ČSL a TOP 09. Zastupitelstvo by se mělo sejít 17. října. Podle Vrány získá ANO ve vedení města kromě primátora také dva náměstky, ODS bude mít jednoho náměstka a jednoho uvolněného radního. 

Primátorkou Třince bude znovu Palkovská

V Třinci v úterý podepsaly koaliční smlouvu o vedení města Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL a Společně pro Třinec. V jedenáctičlenné radě budou mít Osobnosti pro Třinec osm míst, KDU-ČSL dvě a Společně pro Třinec jedno. V zastupitelstvu, které má třiatřicet členů, bude mít koalice většinu osmnácti hlasů. Primátorkou bude znovu lídryně Osobností a současná primátorka Věra Palkovská.

Ve slezském městě letos znovu vyhráli volby Osobnosti pro Třinec. Oproti minulému období ale přišli o osm mandátů, získali jich třináct. Lidovci, kteří s nimi dosud město vedli, získali tři křesla, takže pro většinu v zastupitelstvu musela dosavadní koalice ještě někoho přibrat. Shodu našla s uskupením Společně pro Třinec, které má dva mandáty. 

Vedení města bude chtít řešit například bezdomovectví nebo nedostatek lékařů, zejména zubařů a pediatrů. „Problémů je mnoho, které jsou nejenom před Třincem, ale myslím i před ostatními městy, ale gros je pokračování v těch záměrech. Máme celou řadu věcí rozjetých, například v oblasti dopravy to znamená dokončení parkovacího domu, dokončení rekonstrukce Kaštanové ulice ke krajské nemocnici,“ slíbila primátorka.