Občané si vybírají z nabídky. Levicová alternativa pro vyjádření nespokojenosti chybí, míní sociolog

Interview ČT24: Sociolog Ondřej Císař komentuje protivládní demonstrace (zdroj: ČT24)

Do ulic českých měst ve středu vyšli lidé na protest proti krokům vlády. Požadovali její demisi a také vystoupení z mezinárodních organizací. Jako řešení energetické krize řečníci na demonstracích navrhovali nákup ruského plynu. Sociolog Ondřej Císař ze Sociologického ústavu AV ČR v pořadu Interview ČT24 uvedl, že občané vzhledem k absenci levicových subjektů nemají na výběr, jak vyjádřit svou nespokojenost. Uchylují se proto podle něj ke krajní pravici.

Účastníky demonstrací podle Císaře spojuje, že se cítí znejistění situací, ve které se nachází. V důsledku růstu cen energií řada z nich neví, jak bude schopná platit účty. Stejně se cítili i před začátkem války na Ukrajině, dodává sociolog.

Politická řešení, která nabízí iniciativa organizující protivládní protesty, podle něj vedou k touze po uspořádání společnosti, která se liší od té současné. „Oni sami to říkají, když uvádějí, že chtějí otočit kormidlem o sto osmdesát stupňů a navigovat jiným směrem,“ dokládá Císař.

„Ten směr reaguje na obavy, které plynou z mezinárodní integrace České republiky na různých úrovních kontaktů s vnějším světem, ať už se to týká ekonomických vztahů, toho že o cenách energií se nerozhoduje v České republice, nebo politické spolupráce,“ zdůvodňuje sociolog euroskepticismus protestujících a jejich snahy o vystoupení z mezinárodních institucí.

Důvody k účasti na demonstraci

Počet demonstrantů je sice důležitý, ale není podle Císaře zcela určující. Signalizovat změny ve společnosti prý mohou i menší shromáždění. Připomíná, že i v roce 2015, v období migrační krize, se odehrávala řada méně navštěvovaných akcí, které samy o sobě příliš mnoho neznamenaly.

„Zároveň s tím ty demonstrace velmi pravděpodobně signalizovaly celkový posun politické sféry i mainstreamových, teď důležitých etablovaných politických stran k protiimigračním postojům,“ připomíná sociolog.

„Lidé chodí (na demonstrace) z různých důvodů. Někteří jsou více informovaní, někteří jsou méně informovaní. Velmi běžným kanálem toho, že se ocitnete na demonstraci, je to, že vás tam rekrutuje, zmobilizuje nějaký váš blízký,“ vyjmenovává motivace k účasti Císař. Vysoká informovanost je podle něj jen jednou z nich. „Občané nemají povinnost se stoprocentně orientovat a informovat,“ dodává.

Levicová alternativa chybí

Česká vláda je podle sociologa zodpovědná za celkové prostředí, ve kterém se demonstrace konají. „Jednak je odpovědná kroky, které dělá, těmi reálnými politickými opatřeními, a potom způsobem, jak o nich mluví,“ tvrdí Císař. Nevhodnou komunikací tak vytváří příležitosti pro „úspěšnou politickou mobilizaci v ulicích“.

Současná situace podle něj nahrává krajně pravicovým politickým silám, které prezentují nacionalistickou protievropskou alternativu. Stejné události je ale možné sledovat i v jiných evropských zemích, dává do kontextu Císař.

Vzhledem ke zhroucení levicových stran nemají lidé na výběr, jak vyjádřit nespokojenost, míní. „Když jste nespokojen se současnou situací a hledáte způsob a kanál, jak tu nespokojenost vyjádřit, tak si vybíráte z té existující nabídky,“ vysvětluje sociolog.

Otázkou podle něj bude, kolik lidí se zúčastní protestů, které na příští týden plánují odbory. Sám očekává vyšší účast.