V Pardubicích už je téměř domluvená koalice. Vládnout chtějí ANO, SPOLU a Žijeme Pardubice

V Pardubicích by po komunálních volbách mohla pokračovat dosavadní koalice ANO, SPOLU a Žijeme Pardubice. Diskuze se vede ještě o tom, že by se mohlo přidat uskupení Společně pro Pardubice.

V Pardubicích je obrys koaliční spolupráce v zastupitelstvu téměř domluvený. ANO, SPOLU a Žijeme Pardubice mají nyní v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu sedmadvaceti křesel. Politici se však zatím nedomluvili, zda budou v koalici tři nebo čtyři subjekty. 

Podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS), který kandidoval za SPOLU, by na radnici měla pokračovat sestava vládnoucí od roku 2018. V koalici by tak mohlo být rovněž ANO které ve východočeském městě zvítězilo.

V zastupitelstvu má po volbách ANO dvanáct mandátů, SPOLU jich získalo devět, Žijeme Pardubice má čtyři mandáty. Dohromady by tak složili koalici o pětadvaceti zastupitelích. Ve hře je ještě účast uskupení Společně pro Pardubice, které má čtyři mandáty a sdružuje čtyři pardubická uskupení, která poprvé kandidovala dohromady. V minulém volebním období byla v opozici.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Samozřejmě chceme mít co nejširší podporu a chceme najít co nejširší kompromis mezi volebními programy, tohle je nejdůležitější okamžik,“ řekl Kvaš z ODS. Zástupci stran jsou podle něj předběžně dohodnuti.  

Definitivní rozhodnutí o koalici však ještě nepadlo, podle Kvaše budou tento týden vyjednávací týmy rozhodovat o pozicích radních, náměstků, primátora a jednotlivých gescích. Lídr ANO a náměstek primátora Jan Nadrchal věří, že se strany blíží k cíli a dohodě na rozdělení křesel v městské radě. Sám dává přednost koalici čtyř subjektů. „Věřím, že nejdéle během úterka se znovu sejdeme a dohodneme další postup,“ řekl Nadrchal. 

Vznikající koalici kritizují Piráti, kteří ve volbách získali čtyři mandáty. V tiskovém prohlášení uvedli, že by chtěli oslabit vliv „populistického ANO na řízení Pardubic“. Navrhli koaliční blok Pirátů, Společně pro Pardubice a SPOLU.

„Víme, že Žijeme Pardubice jsou s ANO svázáni pupeční šňůrou. Zdá se, že koalici Spolu rovněž vyhovuje hrát s ANO druhé housle. Je smutné, že bez boje odevzdávají potřetí primátorský řetěz do rukou populistického projektu trestně stíhaného oligarchy. Pojďme dělat hodnotovou politiku. Může to být náročná cesta, ale dlouhodobě se to vyplatí,“ uvedla volební jednička Pirátů a zastupitelka Ivana Böhmová.