Podnikatel Kos nastoupil do vězení kvůli daňovým podvodům. Obviněný je i v kauze Dozimetr

Obviněný v kauze Dozimetr Pavel Kos minulý týden nastoupil do vězení v jiném trestním případu. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Kos byl letos v březnu pravomocně odsouzen za milionové daňové podvody s reklamou na velkoplošných obrazovkách. Podle serveru Seznam Zprávy si má podnikatel ve vězení odpykat pětiletý trest. Společně s dalšími více než deseti lidmi čelí nyní Kos obvinění i v kauze kolem pražského dopravního podniku.

„Odsouzený Pavel Kos již nastoupil výkon trestu odnětí svobody, a to dne 15. září,“ sdělil Wenig. Dodal, že výzvy pro ostatní odsouzené v případu zatím vypraveny nebyly.

Server Seznam Zprávy v červenci napsal, že kauza, kvůli které je nyní podnikatel Kos ve vězení, se týká daňového podvodu ve výši 135 milionů. Kos měl podle prvoinstančního rozsudku, na který se server odkazuje, nakupovat společně s dalšími sedmi aktéry u poskytovatelů čas pro promítání reklamních spotů, který si pak další firmy napsané na takzvané bílé koně dál mezi sebou výrazně dráž přeprodávaly.

Vazba

Ještě před nástupem do výkonu trestu byl Kos kvůli kauze Dozimetr ve vazbě. Tam v červnu skončili i další čtyři obvinění, kteří už jsou ale nyní již stíháni na svobodě. Jsou mezi nimi obviněný bývalý manažer pražského dopravního Matej Augustín, podnikatel Zakaría Nemrah a exnáměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Jako poslední se z vazby minulý týden dostal podnikatel Michal Redl. Podnikatel a někdejší náměstek Hlubuček museli podle Seznam Zpráv složit několikamilionovou kauci.  

V kauze je celkem obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Odstoupila i místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl Nemrah.