Soud projednává kauzu Via Chem. Za machinace s insolvenčním řízením navrhl uložit Sisákovi třináct let vězení

Události: Soud v kauze firmy Via Chem (zdroj: ČT24)

Justice začala rozplétat jednu z nejrozsáhlejších kauz manipulací s insolvenčním řízením. Hlavním obžalovaným je miliardář Petr Sisák. Státní zástupce pro něj žádá třináct let vězení za údajné machinace kolem společnosti Via Chem. Před soudem stojí ještě dalších 14 lidí a pět firem, vinu jednohlasně odmítají.

V pozadí společnosti Via Chem podnikající v chemickém průmyslu stál Petr Sisák. Vlastní nemovitost na Wall Street a téměř nevystupuje na veřejnosti. Žalobce ho označuje za hlavu organizované zločinecké skupiny. Sisák stejně jako druhý hlavní obžalovaný právník Ivo Hala tvrdí, že se žádných insolvenčních manipulací neúčastnil.

„Já se cítím nevinen, obžalobu komentovat nebudu, až v rámci hlavního líčení,“ řekl před jednáním Hala.

„Všem obviněným bylo zřejmé, že jejich činnost je zaměřena na soustavné páchání úmyslné trestné činnosti. Skupina byla zaměřena na nezákonné manipulování insolvenčních řízení,“ prohlásil státní zástupce Adam Borgula.

Vyšetřování trvalo osm let

Vyšetřování trvalo přes osm let. Podle žalobce je to kvůli rozsahu celé kauzy. „Dneska před soudem bylo obžalováno dvacet osob a je tam spousta skutků,“ řekl Borgula. 

Mezi obžalovanými je i firma Spolchemie. „Veškeré to nám připisované jednání kategoricky popíráme, budeme se bránit a doufám, že budeme v plném rozsahu očištěni,“ uvedl tiskový mluvčí Spolchemie Jan Charvát. 

Policie spustila zatýkání počátkem roku 2016. Celý spis má zhruba čtyřicet tisíc stran, soudkyně nařídila líčení s přestávkami až do prosince. Podle právníků může trvat i více než rok, než padne verdikt.