Austin do Česka přiletí 9. září, potvrdilo ministerstvo. Jednat bude i o stíhačkách F-35

Americký ministr obrany Lloyd Austin do Česka přiletí v pátek 9. září, oznámilo ministerstvo obrany. Šéf Pentagonu bude v Praze jednat s ministryní obrany Janou Černochovou i s premiérem Petrem Fialou (oba ODS). Tématem bude pomoc Ukrajině nebo aktuální bezpečnostní situace, doplnilo ministerstvo. Jednat by měl také o modernizaci české armády například o letadla F-35 a vojenské vrtulníky.

Setkání podle úřadu naváže na jarní pracovní cestu Černochové do USA. Vláda nedávno rozhodla, že Česko začne vyjednávat se Spojenými státy o nákupu stíhacích letounů F-35. USA také rozhodly, že české armádě darují osm vojenských vrtulníků.

„Návštěva amerického ministra obrany Lloyda Austina je jasným důkazem toho, že Česká republika je vnímána jako spolehlivý spojenec s jasným prozápadním směřováním,“ konstatovala Černochová.

Americké stroje nahradí ruské

Česko chce z USA pořídit 24 moderních letadel F-35, náklady budou ve vyšších desítkách miliard korun. Vyjednávání začnou v nejbližší době. Již dříve ministerstvo obrany rozhodlo o pořízení dvanácti vojenských vrtulníků, dalších osm Američané české armádě darují. Ve výzbroji nahradí ruské stroje Mi-24/35. Některé z nich již Česko poslalo na Ukrajinu, což zástupci USA ocenili.

Kromě modernizace armády také zástupci ministerstva jednají s americkými protějšky o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi Českem a Spojenými státy. Smlouva má právně zajistit případné působení amerických vojáků na českém území.

Samotné nasazení Američanů v Česku nebude pouze na základě této smlouvy možné, musela by ho, stejně jako v současné době, schválit vláda a následně parlament. Podobný dokument dosud se Spojenými státy uzavřelo 24 členských zemí NATO včetně Slovenska.