Prahu Gorbačov navštívil několikrát. Jako lídr Sovětského svazu v dubnu 1987

Události: Gorbačov a Československo (zdroj: ČT24)

Michail Gorbačov přijel v roce 1987 jako nejvyšší představitel Sovětského svazu do Československa. Pro zemi to byla mimořádná událost. Gorbačova na letišti vítal prezident Gustáv Husák a stovky lidí. Od návštěvy se čekala mimo jiné omluva za invazi sovětských vojsk v roce 1968, ta ale nepřišla.

Sovětský vůdce v roce 1987 shromážděným lidem u Pražského hradu vzkázal: „Děkuji vám za přátelství. Ať jsme pořád spolu.“

Během návštěvy měl Gorbačov zamířit třeba do Slušovic. Tam kvůli němu vybudovali tehdy moderní čtyřproudou silnici. Lídr SSSR nakonec nedorazil, přesto se komunikaci od té doby říká Gorbačovka.

Očekávání se nenaplnila ani co se omluvy za potlačení pražského jara týče. K okupaci se Gorbačov vyjádřil až v prosinci 1989. „Změny a události podobné československým možná vyvolávaly neadekvátní reakci,“ prohlásil tehdy. O tři měsíce později podepsaly česká a sovětská delegace dohodu o odchodu okupačních vojsk během návštěvy Václava Havla v Moskvě. Tam Havel přiletěl přímo ze Spojených států a Gorbačovovi přivezl indiánskou dýmku míru.

U rozhovorů byli přítomni i jejich poradci – Alexandr Vondra (ODS) a Georgij Šachnazarov. „Václav Havel říkal, pane prezidente Gorbačove, mám takový návrh, až se příště sejdete s prezidentem (Georgem) Bushem, tohle byste mohli vykouřit, společně na znamení míru. Víte jak Gorbačov zareagoval? Já nekouřím. On neměl smysl pro určitý nadhled, neměl smysl pro humor,“ vzpomíná na setkání europoslanec Vondra.

Prahu navštívil několikrát

Gorbačov Československu věnoval několik málo zmínek ve své knize Hovory k sobě. Citoval například slova Václava Havla o svobodě a vzpomínal také na přítele ze studií – signatáře Charty 77 Zdeňka Mlynáře. Kvůli jeho pohřbu navštívil Gorbačov Prahu znovu v roce 1997. „Skutečný demokrat, celý jeho život to potvrzoval,“ řekl na Mlynářovu adresu.

Osobně se s Gorbačovem několikrát setkal i dnešní předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, naposledy zhruba před patnácti lety. „Já jsem byl překvapen, jak dobře a detailně si pamatuje jednotlivé aktéry tehdejšího československého politického života. Od Husáka přes (Vasila) Biľaka až po Havla a (Mariána) Čalfu,“ líčí Dlouhý.

Právě s Havlem se Gorbačov setkal na své poslední oficiální návštěvě Česka. Na Pražském hradě od něj převzal řád Bílého lva.