Registr vozidel už je opět plně funkční, několik hodin byl částečně mimo provoz

Registr silničních vozidel byl od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Registr silničních vozidel je již plně funkční. Už je možné vyřizovat veškeré úkony. 206 úřadů obcí s rozšířenou působností je o tom informováno a tam, kde to otvírací doba a kapacita umožňuje, mohou zájemci vyřídit své záležitosti ještě dnes,“ řekl ve středu Jemelka.

Registr se od dopoledne potýkal s technickou poruchou. Systém sice umožňoval zápisy a změny v systému zaregistrovat, úřady však nemohly vydávat žádné dokumenty. Řada z nich, například v České Lípě nebo v Ostravě, proto systém nepoužívaly vůbec.

Ministerstvo dopravy na svém webu uvedlo, že nešlo o kybernetický útok, ale problém na straně externího dodavatele.

Resort původně předpokládal, že systém bude plně zprovozněn až ve čtvrtek. Nakonec se však dodavateli podařilo chybu opravit ještě ve středu. Ministerstvo zároveň během dne podle Jemelky kvůli výpadku apelovalo na úřady, aby v případě možnosti měly otevřeno i ve čtvrtek a v pátek.

V registru silničních vozidel úřady evidují potřebné údaje o všech vozidlech registrovaných v České republice. Je v něm přes osm milionů vozů.