E.ON a Pražská plynárenská od září zvýší ceny

Společnost E.ON oznámila, že od letošního září zaplatí její zákazníci za elektřinu zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou doteď platili. U plynu by se měly ceny zvýšit o padesát procent. Pro část odběratelů zemního plynu zdraží rovněž Pražská plynárenská, a to v průměru o 29,8 procenta. Zvýšení se u obou společností nemá dotknout zákazníků s platnou fixovanou cenou. Zdražení už během prázdnin mají v plánu i ČEZ a PRE.

Podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové domácnosti, které elektřinu používají pro běžné účely a mají spotřebu zhruba 1,5 MWh, zaplatí měsíčně o 110 korun více než dosud. 

E.ON s novými cenami upraví i výši záloh. „Zhruba osmdesát procent našich zákazníků má už dnes nastavené své zálohy tak, že dokážou pokrýt i plánované zdražení ceníků. U zbylé pětiny klientů budeme muset zálohy od září navýšit,“ řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný.

Firma odůvodnila zvýšení cen dlouhodobě nepříznivou situací na energetických burzách, kde pro své zákazníky kupuje elektrickou energii i zemní plyn. 

„Ceny energií při nákupu na další rok narostly na burzách v porovnání s loňskem u elektřiny čtyřnásobně, a u plynu dokonce téměř pětinásobně. Z toho je patrné, že do ceníků pro zákazníky promítáme tento enormní nárůst pouze částečně,“ uvedla společnost E.ON v tiskové zprávě.

Pražská plynárenská zvedne ceny od září, ČEZ a PRE už během prázdnin

Od září zvedne ceny i Pražská plynárenská. „Vzhledem k nadále přetrvávajícímu nepříznivému cenovému vývoji na velkoobchodních trzích je s účinností od 1. září 2022 nucena Pražská plynárenská přistoupit u části zákazníků ke zvýšení prodejní ceny zemního plynu, a to celkově v průměru o 29,8 procenta,“ sdělil mluvčí firmy Miroslav Vránek. 

Chystané zdražení se podle něj týká domácností a maloodběratelů, kteří využívají základní ceník STANDARD, popřípadě produkty na něj přímo navázané.

Pro domácnost, která využívá plyn na vaření, se měsíční náklady zvýší o 41 korun. Domácnostem, které na plynu vaří a ohřívají s ní vodu, podle mluvčího Pražské plynárenské vzrostou náklady o 407 korun za měsíc. 

Další zvýšení cen ohlásila rovněž společnost ČEZ, která zdražila elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července. Od srpna bude zdražovat znovu. Nyní stojí jedna megawatthodina 6025 korun, od příštího měsíce 7464 korun, tedy o více než pětinu. U produktu s fixací na dva roky vzroste cena meziměsíčně o sedm procent na 7501 korun.

Pražská energetika zdražuje od 1. srpna nefixovaný produkt PRE Proud Nefix z původních 4879 korun na 7505 korun za megawatthodinu, tedy zhruba o polovinu.