Ceny potravin půjdou podle ministra Nekuly dolů. Náklady ale porostou, varuje poslanec ANO Tureček

UK: Ceny potravin dále rostou (zdroj: ČT24)

Ceny potravin v tuzemských obchodech letí vzhůru, podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) ale na světových burzách razantně klesají a lidé to v obchodech pocítí za dva až tři týdny. Tak optimisticky to ale opoziční poslanec Karel Tureček (ANO) nevidí, raději by dal přednost regulaci cen u základních potravin. Navíc zmínil také rostoucí ceny energií, kvůli kterým ceny potravinou dál porostou. O zdražování v obchodech debatovali Nekula a Tureček v Událostech, komentářích.

„Není potřeba regulovat ceny. Pokud nám tady velice intenzivě padají ceny obilí, padá nám cena mléka, začíná klesat cena masa, tak se to promítne do cen koncových spotřebitelů, jenom tady budeme mít několikatýdenní zpoždění. To, co se odehrává na světových burzách, ať je to ve Spojených státech nebo v Evropě, tak dřív nebo později se projeví u nás a ucítí to i spotřebitel, takže není třeba uměle zasahovat do trhu,“ vysvětlil ministr.

Nekula připustil, že skokové zdražení potravin způsobila mimo jiné válka na Ukrajině, ale také uměle vyvolaná panika a strach, že bude nedostatek potravin. Podle něj je například obilí  celosvětově dost. „Tím, že si v rámci EU zachováme volné hranice, budeme volně obchodovat, tak zajistíme to, že budeme mít dostatek potravin. EU je největším vývozcem potravin. Není důvod, abychom se strachovali,“ konstatoval Nekula. 

Opačná situace ale podle ministra může být klidně za rok, kdy bude nakonec tolik obilí, že to způsobí pád ceny například u pšenice a vláda bude muset nakonec zemědělcům pomoct. „My prostě jdeme ode zdi ke zdi,“ upozornil. 

Tureček s ministrem zásadně nesouhlasí. „Mluvíte jen o jedné skupině, a to je cena pšenice. Přeci každý občan Česka vidí masivní zdražování. Nejde jen o mouku, pečivo, kuřecí maso, další komodity rostou,“ ohradil se. 

Zmínil také, že druhou věcí, která se odraží na cenách potravin, jsou rostoucí ceny energií. „Já jsem do dneška neslyšel, jak vláda bude tyto záležitosti řešit,“ dodal. 

Tureček proto dává přednost cenové regulaci potravin a tvrdí, že pokud se zemědělcům nepomůže s cenami energií, tak nemůže vláda očekávat, že budou konkurenceschopní.  Připomenul v této souvislosti, že Fialův kabinet mluví o zvýhodněných tarifech. „Vláda je prakticky nečinná. A tím, že je nečinná, tak se prakticky cena potravin začíná vzdalovat občanům, to je realita,“ podotkl opoziční poslanec.