Josef Mašín ví, jaké byly jeho motivy, říká historik Blažek. Žádné potvrzení prý nepotřebuje

Historik Blažek o ocenění členů skupiny bratří Mašínů (zdroj: ČT24)

Čtyřem členům odbojové skupiny bratří Mašínů vydalo ministerstvo obrany osvědčení pro účastníky odboje a odporu proti komunismu. Podle jednoho z iniciátorů žádosti historika z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Petra Blažka tak byli tito lidé oficiálně uznáni jako účastníci třetího odboje. Certifikát dostali in memoriam Ctirad Mašín, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata. Ocenění zatím nemá pátý člen skupiny Josef Mašín. Blažek o tématu hovořil v Událostech, komentářích.

„On sám (Josef Mašín) říká, že nepotřebuje žádné potvrzení toho, co dělal. Říká, že ví moc dobře, jaké byly jeho motivy. Myslím ale, že na druhou stranu je rád, že členové jeho skupiny oceněni byli. Už v minulosti byla oceněna čtveřice jiných, včetně jejich maminky (bratří Mašínů), takže už je to osm lidí,“ uvedl Blažek. 

Čtveřice oceněných členů odbojové skupiny bratří Mašínů
Zdroj: ČT24

„My jsme ho (Josefa Mašína) pozvali jako organizátoři Památníku tří odbojů v Lošanech, což je místo, kde se narodil jeho otec a kde vzniká památník věnovaný třem československým odbojům. Bude se otvírat 26. srpna. Takže uvidíme, on sám jako jednu z podmínek, kterou si dal, bylo uznání skupiny ze strany ministerstva obrany, to je splněné,“ řekl historik. 

Práce na památníku podle Blažka finišují. Nadále pokračuje veřejná sbírka, stát totiž na vznik památníku nepřispěl. „Vybralo se sedm a půl milionu korun v této těžké době,“ doplnil. 

Skupina bratří Mašínů
Zdroj: ČT24

O odbojové skupině bratří Mašínů se připravuje i film. Historik se ale neobává toho, že by snímek vykreslil členy skupiny jinak. Blažek měl podle svých slov možnost nahlédnout do scénáře a přidat i několik svých poznámek. „Podstatné je, že při té přípravě dlouhé hodiny (tvůrci) mluvili s Josefem Mašínem, prošli i místa různých přestřelek,“ komentoval. 

Vnímání skupiny bratří Mašinů ve společnosti

Činnost skupiny dodnes vyvolává spory, při akcích skupiny totiž zemřelo šest lidí. Řada Čechů skupinu bratří Mašínů nevnímá jako ty, kteří stáli proti zlu.

„Myslím si, že to bude skutečně tím, že zatímco nacistická okupace byla jednoznačně vnímaná jako okupace z venku, tak komunistický režim byl u nás nastolen z vůle značné části lidí. Připomněl bych, že v KSČ byla i maminka bratrů Mašínových nebo jejich strýc,“ nastínil Blažek.

Vnímání skupiny bratří Mašínů ve společnosti
Zdroj: ČT24