Bouřky s kroupami a vydatným deštěm prošly jihem republiky. O víkendu je vystřídají tropické teploty

Pás bouřek prošel ve čtvrtek odpoledne Českem. Nejsilnější byly na jihu republiky. Hasiči zasahovali na několika místech ve Zlínském kraji, ale i v jižních Čechách prudce pršelo, padaly i kroupy a místy počasí vytvořilo takzvanou bílou tmu. Večer zasáhla velmi silná bouřka Svitavsko.

Meteorologové vydali na čtvrteční odpoledne a večer výstrahu na silné bouřky, v jižní části republiky byla s vysokým stupněm nebezpečí. Vypršela v devět hodin večer, ale pro oblast Českomoravské vrchoviny ji ČHMÚ odvolal až o hodinu později. Svitavsko totiž večer zasáhla velmi silná bouřka s kroupami o velikosti až kolem tří milimetrů a přívalovým deštěm o úhrnu přes 40 milimetrů, která se pak posouvala dále na jih.

V Olešnici v jižní části vrchoviny museli hasiči odstraňovat ze silnic vrstvu krup. Na první pohled vypadaly, jako by byly zasněžené.

Již odpoledne prošel republikou bouřkový pás, který směřoval od západu k jihu, v některých lokalitách ale silně pršelo i v severních částech Česka – například ve Velkých Losinách spadlo za hodinu 45 milimetrů srážek. V jižních Čechách na některých místech padaly kroupy, prudce pršelo, jinde nastala takzvaná bílá tma, vážnější škody ale podle hasičů nevznikly. Bouřky byly totiž silné, ale malé.

Nejvíce práce měli hasiči ve Zlínském kraji a zejména na Kroměřížsku. Vyjížděli asi dvacetkrát.  Na kroměřížském Masarykově náměstí popadaly střešní tašky z budovy gymnázia na auta. V Holešově zase bouřka poškodila střechu výrobny cukrovinek. „Hrozil pád na hlavní silnici. Na místě zasahovala výšková technika a lezecká skupina,“ uvedli hasiči.

Podle mluvčího krajského hasičského sboru Romana Žemličky spadl v Zahnašovicích strom na osobní auto. „Uvnitř byla řidička s dítětem, obešlo se to bez zranění,“ ubezpečil.

Výstraha na silné bouřky se netýkala severozápadní poloviny Čech, kde ale naopak hrozí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Vzhledem k očekávanému suchému a velmi teplému období je výstraha pro Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký platná do odvolání.

Víkendová výheň

V pátek se přeháňky objeví už jen ojediněle na východě, nejvyšší teploty vystoupají odpoledne k 26 stupňům, ale to bude jen úvod velmi horkého víkendu. V sobotu bude jasno, teploty se budou pohybovat kolem tropické třicítky. Nejtepleji by mělo být v severozápadní polovině Čech, kde mohou teploměry ukázat až 33 stupňů Celsia.

Neděle se pak může stát nejteplejším letošním dnem, meteorologové očekávají až 36 stupňů Celsia. Večer se na severozápadě vyskytnou při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky, které mohou být podle ČHMÚ i silné. Po víkendu se mírně ochladí, bouřky a přeháňky budou přetrvávat.

Velká vedra mohou podle lékařů představovat riziko zejména pro lidi trpící zdravotními problémy, jako jsou senioři, kardiaci a chronicky nemocní. Chránit se před sluncem doporučují i záchranáři, kteří zaznamenali zvýšený počet výjezdů kvůli horku už předešlý víkend, kdy teploty nepřekročily třicítku.

„Během víkendu naši záchranáři uskutečnili celkem 296 výjezdů, což je oproti průměru zhruba o deset procent více. Pacientů s kolapsem či dušností jsme ošetřili téměř čtyřicet,“ říká mluvčí krajských záchranářů Vysočiny Petr Janáček. Zvýšený počet výjezdů zaznamenali i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji nebo na severu Moravy.