Zdravotní sestra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Místo milionů dostane od CNC 900 tisíc korun

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Pomocí dovolání se dožadovala vyšší náhrady újmy po mediálním domu Czech News Center (CNC), který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. I nadále tak platí, že CNC musí Marešové zaplatit 900 tisíc korun. Původně žádala téměř pět milionů.

Novináři CNC podle soudu nerespektovali presumpci neviny zdravotní sestry. Mediální dům se naopak u Nejvyššího soudu snažil o snížení náhrady. Jeho žádosti soud ale také nevyhověl.

Nejvyšší soud se přiklonil k rozsudku odvolacího soudu, který o případu rozhodoval už v roce 2019. Dovolání Marešové i CNC odmítl. Podle něj není důvod, pro který by mohl podle zákona dovolání řešit. „Zadostiučinění přiznané žalobkyni ve výši 900 000 korun není zjevně nepřiměřené a obstojí ve srovnání s judikaturou nejen dovolacího, ale i Ústavního soudu,“ uvedl soud v odůvodnění rozhodnutí.

Podle soudu částka odpovídá náhradě újmy i s ohledem na podobná dřívější rozhodnutí, kdy například televize Nova musela Marešové zaplatit milion dvě stě tisíc korun, a to i s ohledem na skutečnost, že televizní vysílání má větší dosah než tištěná média.

Odškodnění za čtyři desítky článků od CNC

Na začátku roku 2019 obvodní soud pro Prahu 7 Marešové nepravomocně přiznal 840 tisíc korun, odvolací soud částku navýšil o dalších 60 tisíc.

V žalobě zdravotní sestra tvrdila, že se jí média společnosti CNC věnovala v 266 článcích, z toho ve 162 zasáhla do jejích osobnostních práv. Mimo jiné ji označovala jako „sestru Smrt“. Soudy ženě přiznaly odškodnění za dvaačtyřicet článků.

Vydavatelství se hájilo mimo jiné tím, že novináři vycházeli z informací, které jim poskytla policie nebo státní zástupci. Upozorňovalo také, že je třeba jednotlivá tvrzení posoudit v celkovém kontextu a že média společnosti masivně informovala i o tom, že Marešová byla zproštěna obžaloby. Soud vzal v potaz, že vydavatelství Marešové nabízelo omluvu, což žena odmítla.

Náhrada újmy i od jiných médií

Kromě vydavatelství CNC a televize Nova požadovala Marešová náhradu i od jiných mediálních domů, a to po vydavatelství Mafra, Economia, VLM nebo televizi Prima.

Média totiž v průběhu trestního řízení informovala o věci Marešové opakovaně. „V některých článcích ji popisovala jako sestru, která vraždila či zabíjela, dehonestujícím způsobem se věnovala její vizáži, opakovaně se pokoušela kontaktovat její dceru a činila ji a její širší rodinu tématem článků,“ uvedl soud.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 měla podávat pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Byla obviněna z několika vražd, soudy ji však pravomocně osvobodily v roce 2016. Podle rozhodnutí soudu se totiž nepodařilo prokázat, že se skutky vůbec staly.