U maturitních testů propadlo více středoškoláků než loni, v matematice se ale výrazně zlepšili

U písemných maturitních testů neuspělo 13,7 procenta maturantů, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat). Největší potíže měli s němčinou, kde byla neúspěšnost téměř sedmnáctiprocentní, u testu z matematiky naopak neuspěla jen desetina ze studentů, kteří se k němu přihlásili. Loni byl podíl neúspěšných maturantů z matematiky výrazně vyšší. Celkově přesto letos neprošel testy větší podíl maturantů než v minulém roce.

Ke státní maturitě se letos přihlásilo 74 tisíc středoškoláků. Přes 70 tisíc studentů se ke zkouškám přihlásilo poprvé, ostatní buď konali náhradní či opravnou zkoušku nebo se přihlásili k odloženému řádnému termínu. Ve srovnání s předcovidovou dobou měli k vyplnění didaktických testů více času, ministerstvo školství maturantům natrvalo přidalo deset minut na testy z češtiny a cizího jazyka a čtvrt hodiny ke zkoušce z matematiky.

Čas navíc měli maturanti již loni, tehdy to ale byl bonus pro studenty, kteří před maturitou měli mnoho měsíců pouze distanční výuku. Tehdy ovšem byli maturanti úspěšnější než letos. Zatímco loni neuspělo u státní maturity 11,2 procenta z nich, letos to bylo 13,7 procenta. V roce 2019 byla neúspěšnost 14,1procentní.

Výrazně letos vzrostl podíl studentů, kterým se nepodařila zkouška z českého jazyka a literatury. Bylo jich 9,4 procenta, zatímco loni jen 4,7 procenta. V letech před pandemií ovšem byla neúspěšnost srovnatelná s letošní.

Test z češtiny museli vyplnit všichni maturanti. Při výběru mezi cizím jazykem a matematikou si jen necelá pětina studentů zvolila test z matematiky a neuspěla desetina z nich, což bylo oproti minulosti výrazné zlepšení. Loni byla neúspěšnost u testů z matematiky více než šestnáctiprocentní a obdobné to bylo i před pandemií.

Nejvyšší neúspěšnost byla letos u testů z němčiny, kde selhalo 16,6 procenta účastníků, ovšem i v tomto jazyku byla loni neúspěšnost vyšší (téměř pětinová). Nejlépe se vedlo maturantům ze španělštiny, v testech neuspělo jen 0,7 procenta přihlášených.

  • český jazyk a literatura: 9,4 % (loni 4,7 %)
  • matematika: 10,1 % (loni 16,6 %)
  • anglický jazyk: 6,4 % (loni 6,3 %)
  • německý jazyk: 16,6 % (loni 19,7 %)
  • ruský jazyk: 10,1 % (loni 9,2 %)
  • španělský jazyk: 0,7 % (loni 2,4 %)
  • francouzský jazyk: 4,3 % (loni 0 %)
  • celkem: 13,7 % (loni 11,2 %, v roce 2019 14,1 %)
  • zdroj: Cermat