Kaiser má dostat čtvrt milionu za mylnou informaci Blesku o příbuzenství se Zápotockým

Herec Oldřich Kaiser má dostat 250 tisíc korun od vydavatele Blesku za mylné informace o příbuzenském vztahu s komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7, verdikt není pravomocný. ČT to řekla jeho mluvčí Iva Kaňáková. Kaiser dříve vysoudil od společnosti Czech News Center sto tisíc korun, do případu ale zasáhl Ústavní soud, podle kterého bylo odškodnění nedostatečné.

„Žalované byla uložena povinnost zaplatit žalobci do tří dnů od právní moci rozsudku zadostiučinění za nemajetkovou újmu ve výši 250 tisíc korun,“ uvedla mluvčí Kaňáková. Zbývající části žaloby včetně žádosti o odstranění článků týkajících se vztahu Kaisera a Zápotockého soud stejně jako dříve zamítl.

Soud podle mluvčí vycházel z loňského listopadového nálezu Ústavního soudu. Ten uvedl, že Kaiser má nárok na vyšší odškodné než sto tisíc korun, které mu přiznaly obecní soudy. Podle soudce zpravodaje Vladimíra Sládečka částka neplní ani satisfakční funkci pro poškozeného, ani preventivní funkci před zveřejňováním nepravdivých informací. Ústavní soud proto nařídil, aby se soudy odškodněním zabývaly znovu.

Ústavní soud v nálezu vytkl obecným soudům přílišný mechanický a formalistický přístup, zároveň svá rozhodnutí řádně neodůvodnily. Podle Ústavního soudu je třeba každý případ neoprávněného zasahování do osobnostních práv posuzovat individuálně. Kaiser požadoval náhradu pět milionů korun. Podle něj by náhrada sto tisíc korun znamenala, že by měla bulvární média prostor parazitovat na „nejen“ známých osobnostech.

Tvrzení o příbuzenství zaznělo v květnu 2017 ve videu ze série Potomci slavných na webu Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uvedl, že jeho sestřenice je Kaiserovou maminkou a že hercův otec byl architektem, který pil a dostával stranické zakázky. Citace se pak objevily také v psaném článku a později v dalších médiích. Informace o příbuznosti byly mylné, šlo zřejmě o jiného Oldřicha Kaisera. Herec proto žádal omluvu a odškodnění.