Programy Národního plánu obnovy se zpožďují, projekty jsou kvůli vysoké inflaci také náročnější

Události: Čerpání peněz z Národního plánu obnovy je ohrožené (zdroj: ČT24)

Čerpání části evropských peněz z Národního plánu obnovy je ohrožené. Část programů nabírá zpoždění, navíc jsou kvůli vysoké inflaci projekty náročnější pro státní rozpočet. Celkem si mají podniky a instituce rozdělit do roku 2026 skoro 200 miliard korun.

Solární panely jsou na střechách domů k vidění stále častěji a v budoucnu jich ještě přibude. Domácnosti totiž řeší, jak ušetřit za energie, a tak o stovky procent stoupá zájem o fotovoltaické systémy.

„Je v podstatě jedno, jestli se bavíme o novostavbách či rekonstrukcích objektů. V poslední době samozřejmě lidé řeší i přechod z plynu na jiné technologie,“ popisuje aktuální trend ředitel společnosti Zero Living Luděk Lošťák.

Jenže poptávka už je teď dvakrát větší než nabídka. Navíc chybí lidé i materiál. Doba dodání se tak prodlužuje a instalace prodražuje. Třeba u jednoho domu vyšla na 650 tisíc, z toho je dotace na instalaci přibližně 205 tisíc korun. Většinu nákladů tak nese majitel objektu.

Stihnou se projekty včas?

Nedostupnost solárních panelů a jejich zdražování teď může v Česku zbrzdit i čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Na výzvu jsou pro firmy určeny čtyři miliardy korun. Pokrýt by jim mohly až 35 procent nákladů. „Tím, že jsme ty projekty zahájili později, tak teď budeme řešit problémy s tím, aby ta realizace byla včasná,“ zmiňuje ředitel společnosti Enovation Jiří Kvíz.

„Ukončení projektů musí být do podzimu příštího roku, je potřeba si uvědomit, že ty firmy potřebují získat stavební povolení, to trvá v průměru 250 dnů,“ připomíná Jakub Smetánka z ČSOB EU Centra.

Například jeden z programů, který měl původně odstartovat před pěti měsíci, se nakonec spustil až v březnu. A podobné může být zpoždění i u dalších částí Národního plánu. „Protože se celé programování strukturálních fondů zpozdilo o rok a více, tak i toto mělo vliv na Národní plán obnovy,“ uvedl náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Marian Piecha.

Tuzemské firmy a instituce si mají rozdělit 191 miliard korun. Podle inventury současného vedení ministerstva průmyslu je možné splnit jen asi dvě třetiny plánu. Když Česko nestihne podporu v případě fotovoltaiky vyčerpat, jsou podle náměstka Piechy připravené další výzvy. I na ty už jsou peníze alokované.