Lidé si na nový pas počkají až dva měsíce, bez termínu se většinou nevyhnou frontám

Události: Dlouhá čekací doba na nový cestovní pas (zdroj: ČT24)

Vyřídit si nový cestovní pas teď může trvat až dva měsíce, pokud lidé preferují rezervaci přesného termínu a tedy rychlejší odbavení. Řada úřadů se potýká s mimořádným zájmem. Ti, kteří potřebují pas dřív, tak musí přijít bez objednání a počítat s frontami.

Lidé, kteří si chtějí v rezervačních systémech úřadů objednat termín pro vyřízení pasu, si na mnoha místech musí počkat i několik týdnů. „Termíny jsou obsazené, ale zase ta kapacita to lépe zvládá, protože lidé přicházejí na konkrétní časy a jsou odbaveni v řádu desítek minut,“ říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

„Neobsluhujeme pouze ty elektronicky objednané. Samozřejmě každý, kdo potřebuje cestovní doklad vyřídit, si může v úřední hodiny zajít,“ dodává mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. 

Počet vyrobených pasů
Zdroj: ČT24

Státní tiskárna cenin teď musí těchto dokladů vyrobit týdně zhruba pětadvacet tisíc, víc stroje nezvládnou. „Jsme na nějakém technologickém limitu, organizačními změnami jsme docílili trošku vyšší kapacity. Nicméně pořád je zájem obrovský a chodí sem lidé i v sobotu, abychom doháněli ty velké nárůsty žádostí,“ potvrzuje generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

Jen za březen připravili běžné pasy pro více než 140 tisíc lidí, což je sedmkrát víc, než za stejné období loni. Větší poptávku očekávají i v následujících týdnech.

„Pokud občané nepotřebují pas v tuto chvíli, tak bych doporučoval používat občanku pro cestování v rámci Schengenu a pas odložit třeba na druhou polovinu roku,“ doplňuje Hebelka. Pokles zájmu se očekává kvůli letním dovoleným nejdřív v druhé polovině července.