Finanční analytický úřad zmrazil účty několika ruských byznysmenů

Události: Účty a majetky napojené na Rusko (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) v rámci protiruských sankcí už zmrazil české účty několika osob, včetně jednoho ruského poslance a manželky dalšího zákonodárce. Úřad zároveň prověřuje konta a majetek dalších lidí i desítek subjektů. Sankce na vlivné Rusy uvalila Evropská unie, a to kvůli agresi Ruska proti Ukrajině.

Už před pěti lety se měl začít v Brně stavět projekt Mendel Plaza – mělo jít o pět domů s pěti sty byty, skoro tisícovkou parkovacích míst a pěší zónou. Komplex za miliardy korun měl zaplnit bývalý areál oděvní firmy Kras-Haka v blízkosti Mendelova náměstí. Stavbě teď hrozí další zdržení. Klíčovým vlastníkem projektu je totiž podnikatel s ruským původem Magomed Bažajev.

Stejné příjmení, ale se jménem Musa Jusupovič, figuruje pod číslem 917 na sankčním seznamu Evropské unie. Podnikatel čečenského původu patří mezi dvě stě nejbohatších Rusů. Figuruje hlavně v těžařském průmyslu nebo stavebnictví. Jeho bratr Mavlit byl důvěrníkem ruského prezidenta, další bratr Zija zemřel před 22 lety při letecké havárii v Moskvě.

Jestli FAÚ prověřuje spojitost mezi jménem na sankčním seznamu a brněnským projektem, mluvčí resortu financí Michaela Lagronová nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. „Mohu potvrdit pouze v obecné rovině to, že FAÚ se zabývá všemi různými subjekty a osobami, které jsou na sankčních seznamech EU, nemůžu bohužel být konkrétní,“ uvedla. 

Majetek za stovky milionů

Prověrkou FAÚ nyní prochází desítky osob a subjektů, které disponují majetkem v řádu stovek milionů korun. Zjistit ekonomické zázemí ruských podnikatelů v Česku je podle expertů velmi důležité. „Je to zcela zásadní pro bezpečnost jaderné energetiky, v souvislosti s budováním dalších reaktorů Dukovan, je to zcela zásadní pro financování politických stran,“ řekl právník ze společnosti Lexperanto Ondřej Vondráček.  

Kromě zmrazení účtů několika osob už úřad ve středu zablokoval i první nemovitost. Jde o hotel Westend v Mariánských Lázních, ten patří oligarchovi Alexandru Pumpjanskému.