Podle Jurečky není termín ukončení těžby uhlí jasný. OKD schválilo její prodloužení

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prohlásil, že v současné době není nikdo schopen zodpovědně říct, kdy skončí těžba uhlí. Zástupci kabinetu v posledních měsících mění postoj z programového prohlášení vlády, ve kterém koalice původně plánovala odklon od uhlí do roku 2033. Představensto OKD schválilo, že těžba černého uhlí na Karvinsku se oproti plánu prodlouží do druhého kvartálu 2023. Podle původních plánů měla skončit letos.

„Dali jsme do vládního prohlášení určitou ambici, která ale byla řečena předtím, než vypukla válka na Ukrajině,“ uvedl Jurečka po návštěvě elektrárny Prunéřov II. „Jsme si vědomi toho, že uhlí může teď hrát velmi důležitou roli, abychom zajistili základní fungování,“ dodal ministr s tím, že závislost na plynu z Ruska podle něj vláda vnímá jako bezpečnostní riziko.

Kabinet se podle něj chce zaměřit na podporu obnovitelných zdrojů, státní pomoc s instalací fotovoltaických panelů či tepelných čerpadel.

Otázka limitů těžby uhlí je ale podle něj definitivně vyřešená. „Nemyslím si, že by tady mělo dojít ještě k nějakému dalšímu prolamování těžebních limitů. Myslím, že Sobotkova vláda udělala poslední rozhodnutí. Toto je konečné rozhodnutí. To, co je v těch současných zásobách, je dostatečný prostor pro zvládnutí transformace v příštích letech,“ řekl ministr.

Ekologické limity těžby uhlí byly stanoveny v roce 1991, v roce 2015 je potvrdila tehdejší vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Premiér Petr Fiala (ODS) o víkendu oznámil, že vláda chce v nejbližších týdnech představit komplexní pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Má podle něj napravit léta neřešenou závislost na fosilních palivech z Ruska a v horizontu pěti let republiku úplně vyvléci z ruské energetické smyčky. Ceny energií výrazně vzrostly po napadení Ukrajiny Ruskem.

Těžba černého uhlí na Karvinsku se prodlužuje

Právě o zajištění energetické bezpečnosti Česka v souvislosti s válkou mluvili v pondělí i zástupci OKD a ministerstva financí. Podle původních plánů tam měla těžba skončit letos, bude ale pokračovat do druhého kvartálu roku 2023. Vedení OKD zároveň zpracuje analýzu dalšího možného prodloužení těžby do roku 2025.

„Požádali jsme jako ministerstvo financí představenstvo a dozorčí radu, aby zpracovaly analýzu možného pokračování těžby v dalších letech do roku 2025,“ řekl náměstek ministra financí Roman Binder.

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla, že letos plánuje OKD vytěžit zhruba 1,3 milionu tun uhlí, v první polovině příštího roku pak dalších 450 tisíc tun. Přípravy důlních pracovišť pro rok 2023 začaly v těchto dnech.

„Energetické uhlí máme prodáno na celý rok 2022, u koksovatelného jsou smlouvy o prodeji uzavřeny pro první polovinu letošního roku. V tuto chvíli jedou naplno tři poruby, postupně během letošního roku jich bude v provozu až pět. V roce 2023 plánujeme celkem čtyři poruby,“ uvedl předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Nejvíc uhlí, které nyní OKD vytěží, zůstává v Česku, další míří k odběratelům z okolních zemí. „V případě možného dalšího prodloužení těžby by OKD muselo s přípravami začít nejpozději letos v červenci,“ uvedla Chattová.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžbu postupně ukončuje, protože se dlouhodobě nevyplácela. Firma těží už jen v Dole ČSM. V OKD pracuje přibližně 3300 lidí. Vlastníkem firmy je prostřednictvím společnosti Prisko stát.