Počet hospitalizovaných s covidem v Česku klesá. Německo hlásí nárůst pozitivně testovaných

V pondělí přibylo v Česku 8812 potvrzených nových případů nákazy koronavirem, což bylo o patnáct procent méně než před týdnem. Laboratoře také odhalily 1670 podezření na opakovanou nákazu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dále se snižuje i množství hospitalizovaných. V nemocnicích bylo k pondělku 1857 lidí s nemocí covid-19, takže za uplynulý týden klesl jejich počet o pětinu. Ve vážném stavu bylo 93 lidí.

Podobně ale dál klesalo i množství testů na koronavirus. V pondělí jich bylo dohromady provedeno asi 32 tisíc, tedy o 17 procent méně než před týdnem. 

Denní počty nově nakažených se snižují postupně už zhruba od začátku února, kdy byl zaznamenán rekordní nárůst. Podle statistik přibylo 1. února přes 57 tisíc případů nákazy koronavirem, nejvíce za den od začátku epidemie v Česku v březnu 2020. V poslední době denní nárůsty počtu nákaz kolísají zhruba od 7 tisíc až po 10 tisíc pozitivně testovaných za všední den.

Dále klesá takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel. K úterku se snížilo v Česku z pondělních 465 případů na 450. Nejvyšší je stále v Praze s 580 případy a nejnižší v Karlovarském kraji s 308 případy.

Od poloviny února v Česku ubývá lidí, kteří skončí s covidem-19 v nemocnicích. V půlce února bylo hospitalizovaných přes 4 tisíce, z toho skoro tři stovky lidí bylo ve vážném stavu. V posledních dnech se už počet hospitalizovaných dostal pod 2 tisíce a množství těžkých případů pod stovku. Stejně tak klesají i počty úmrtí lidí s covidem-19. Ještě na přelomu února a března bylo úmrtí kolem čtyř až pěti desítek za den, kdežto v uplynulém týdnu dvě až tři desítky denně. 

Roušky povinné jen pro děti od šesti let, navrhuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje úpravu nařízení o nošení respirátorů a roušek u dětí. Povinnost nosit ochranu dýchacích cest by nově měla začínat pro děti od šesti let věku, ne od zahájení školní docházky jako dosud. Důvodem je, aby se povinnost vztahovala i na dětské uprchlíky z Ukrajiny. Ve středu bude návrh projednávat vláda.

Respirátory jsou povinné od poloviny března už jen ve veřejné dopravě, zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Děti do 15 let mohou nosit i roušky. Kromě předškolních dětí mají výjimku z nošení respirátorů také osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizovaní, klienti pobytových sociálních služeb nebo řidiči veřejné dopravy.

Německo hlásí více případů než před týdnem

V Německu za pondělí přibylo 237 352 nakažených koronavirem. Je to o něco více než před týdnem, kdy zdravotnické úřady registrovaly 222 080 nových infekcí. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha. 

Sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, činí 1703,3, a oproti pondělní hodnotě 1700,6 mírně stoupla.

V Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 20,56 milionu lidí. Nákaze podlehlo 128 764 osob, z toho 307 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 264 lidí. 

V sobotu v zemi definitivně vyprší plošná karanténní omezení a od neděle tak prakticky jediným celoněmeckým nařízením proti pandemii nemoci covid-19 zůstanou povinné roušky v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních.

Další opatření budou nově na bedrech jednotlivých spolkových zemí, které ale pro jejich zavedení musí vyhlásit ohniska infekce. Některé regiony již oznámily, že ohniskem bude celá spolková země, další naopak touto cestou jít nechtějí. Němci se tak musí připravit na situace, kdy pravidla, která platí v jejich regionu, jinde platit nemusí.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach spolkové země vyzval, aby možnost vyhlášení ohnisek využily, neboť se Německo stále potýká s vysokými počty nových případů nákazy. Ministra zdravotnictví již vyslyšely Hamburk s Meklenburskem-Předním Pomořanskem.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku tak nadále zůstanou povinné roušky v interiérech, k návštěvě restaurací, kaváren nebo kadeřnictví bude nezbytný doklad o očkování, prodělání nemoci, případně test. Nejméně do konce dubna se neočkovaní nedostanou do klubů a na diskotéky. Podobná opatření budou i v Hamburku.

V únoru na Slovensku navzdory silné vlně zemřelo nejméně lidí od loňského září

Na Slovensku v únoru během silné vlny koronavirové nákazy zemřelo nejméně lidí od loňského září. Onemocnění covid-19 bylo v zemi třetí nejčastější příčinou úmrtí, některým jiným chorobám zase podlehlo méně obyvatel než dříve. V úterý o tom informoval slovenský statistický úřad.

„V lednu i v únoru 2022 zemřelo o více než 3 tisíce osob méně než ve stejných měsících roku 2021, kdy vrcholila nepříznivá situace od vypuknutí pandemie. Nadúmrtnost před rokem byla přibližně na úrovni 70 procent, zatímco v letošním lednu už klesla na sedm procent a aktuálně v únoru se už téměř dostala na úroveň před pandemií,“ uvedla ředitelka odboru statistiky obyvatelstva statistického úřadu Zuzana Podmanická.

V únoru covidu podlehlo na Slovensku 539 lidí. Země v tomto měsíci zároveň zaznamenala rekordní přírůstky nakažených, když denně laboratoře odhalily i přes 20 tisíc infikovaných. Tento vývoj souvisel se šířením nakažlivější varianty omikron, která podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského způsobuje lehčí průběh onemocnění.

Půlka Šanghaje je v uzávěře, v pondělí přibylo 4477 případů

Nejlidnatější čínské město Šanghaj v úterý zpřísnilo uzávěru, kterou úřady nařídily kvůli šíření nemoci covid-19. Ve 26milionové metropoli bylo za pondělí zaznamenáno rekordních 4477 nových případů. Čína i nadále uplatňuje politiku nulové tolerance vůči koronaviru a snaží se zastavit jeho šíření hned v počátku, i za cenu velmi přísných opatření.

V Šanghaji se lockdown tento týden od pondělí do pátku vztahuje na čtvrti ležící východně od řeky Chuang-pchu, která městem protéká. Do této oblasti patří i moderní finanční čtvrť Pchu-tung. Druhá část Šanghaje, včetně centra města, bude uzavřena ve dnech 1. až 5. dubna.

Představitelka městské zdravotní komise Wu Čchien-jü na tiskové konferenci řekla, že obyvatelé východní části města byli vyzváni, aby „během klíčové fáze plošného testování občanů na koronavirus“ neopouštěli své domovy, a to ani kvůli venčení psa nebo vynášení odpadků. V pondělí bylo v Šanghaji provedeno 8,26 milionu testů, dodala Wu.

Kvůli uzávěře ve východní části města nefunguje veřejná doprava a omezen je i automobilový provoz. Mosty a tunely vedoucí přes řeku jsou neprůjezdné.

Americké seniory bude možné očkovat i počtvrté

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil možnost aplikace druhé posilovací dávky vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech pro všechny osoby starší 50 let. U lidí nad 12 let další posilovací dávku, tedy celkově čtvrtou, schválil v případě, že mají narušený imunitní systém.

Podle rozhodnutí FDA je možné čtvrtou dávku aplikovat nejméně čtyři měsíce po předchozí injekci. Vědcům nicméně není dosud jasné, jak dlouho přetrvává ochrana po třetí dávce vakcíny, a kdy je tedy nejlepší dostat čtvrtou.