Sportu chybí dlouhodobá strategie a nastavení priorit, vysvětluje Neusser slabý olympijský zisk

Interview s Martinem Buchtíkem o budoucnosti českého sportu (zdroj: ČT24)

Olympiáda v Pekingu skončila pro Česko dvěma medailemi. Podle předsedy Filipa Neussera Národní sportovní agentury to není úspěch. Chybu vidí především v nízké a dlouhodobě nejisté podpoře státu a v tom, že se stát musí více zaměřit právě na ty sporty, kde je na medailový úspěch šance. Byl hostem Interview ČT24.

„Nalijme si čistého vína, naše výprava byla devátá nejpočetnější ze všech zemí a i přes famózní výkony Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové se dvě medaile nedají považovat za úspěch,“ prohlásil hned po skončení olympiády Neusser. Nechce ale kritizovat sportovce, chyba je podle něj v samotném systému.

„Česká republika sport neprioritizuje. Ve všech disciplínách mohou chtít úspěchy velmoci jako Spojené státy, Čína nebo Rusko, ale Česká republika, i když má 135 národních sportovních svazů, nemůže bojovat o medaile ve všech disciplínách,“ myslí si Neusser. Vláda by dle něj měla také zvýšit financování sportu. Zatímco v Rakousku či Maďarsku jde do sportu dvacet nebo třicet miliard, v České republice je to pět miliard, uvádí Neusser.

„Vypsali jsme první program na podporu ženských kolektivních sportů,“ poznamenává Neusser a ilustruje tak svoji vůli podporovat nadějné sportovce, nejen zavedené sporty.

Zmiňuje také potřebu dlouhodobě strategicky podporu sportu plánovat, což se dělá špatně, pokud není jasně dané, kolik sportovní kluby například v příštích pěti letech dostanou peněz, ale ví se vždy jen státní rozpočet na rok příští, popisuje Neusser. „Jediná je koncepce sportu 2025, kde se říká, že v roce 2025 bude mít položka sportu jedno procento HDP, což dělá asi 19 miliard korun,“ vysvětluje Neusser.

Zmiňuje také vícezdrojové financování v podobě daňové asignace, prostřednictvím které může občan rozhodnout, že část z jeho daní půjde například konkrétní kulturní nebo sportovní organizaci. Získat peníze by chtěl také prostřednictvím převedení zisků z loterií do sportu.

O práci se nebojím

Dlouhodobě jsou podle Neussera velkolepé olympijské hry neudržitelné. Zmiňuje například odstoupení norského Osla z pořádání právě letošních zimních olympijských her, protože nesouhlasilo s podmínkami, které si Mezinárodní olympijský výbor kladl. „V Řecku je po olympijských hrách v Athénách v roce 2004 dvacet z jednadvaceti sportovišť v naprosto katastrofálním stavu,“ uvádí Neusser.

Český olympijský výbor pak chválí za organizaci výpravy na Hry do Pekingu, ponaučil se podle něj z letu do Tokia, ve kterém se několik sportovců nakazilo covidem. Výtky má ale ke sportovním funkcionářům například v souvislosti s hospodařením v rychlobruslení. „Myslím, že je moje role kontrolovat efektivnost hospodaření národních svazů, což si myslím, že vždy není. Pokud něco nebude v pořádku, nemůže ode mě nikdo čekat, že budu mlčet,“ deklaruje Neusser.

Předseda Neusser se už také potkal s novým premiérem Petrem Fialou (ODS). „Z mého pohledu je jeho podpora veliká, rozdělili jsme si úkoly, musíme vypracovat strategii sportu, aby bylo zejména od vládní koalice predikovatelné, kam chce mířit český sport,“ říká Neusser. O svoji práci se pak nebojí, zmiňuje, že Fiala ho nechce odvolat, ale spolupracovat.