Babiš se nemusí omlouvat Kalouskovi za výroky, že rozkrádal a „zabil lidi cez padáky“

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) mimo jiné za výrok, že rozkrádal ministerstvo obrany. Pravomocně to ve středu potvrdil středočeský krajský soud, který zamítl Kalouskovo odvolání. Exposlanec se původně odvolal proti verdiktu, jenž jeho žalobu zamítl s tím, že půda parlamentu zaručuje maximální míru svobody projevu.

Kalousek žádal omluvu za výroky, které o něm Babiš pronesl při projevu ve sněmovně. Výroky ale podle soudního senátu vůbec nebyly způsobilé zasáhnout do Kalouskových osobnostních práv.

Ani jeden z aktérů sporu k soudnímu jednání nedorazil. Kalouskův právník Stanislav Balík řekl novinářům, že podá dovolání. Zmínil také možnost ústavní stížnosti.

Babišovy sporné výroky zazněly na schůzi sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD v roce 2018. O svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalouskovi navíc tykal a označil ho za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Poslanec předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

Mělo jít o „běžnou komunikaci“

Odvolací senát Hany Lojkáskové se shodl s okresním soudem na tom, že žaloba správně měla směřovat na stát, nikoliv na Babiše, protože politik výroky pronesl jako předseda vlády, ne jako soukromá osoba.

Ani tak by ale Kalousek s požadavkem na omluvu podle soudu neuspěl. „Šlo o připomenutí kauz, o kterých se veřejně mluví už čtvrt století,“ poznamenala soudkyně. Připomněla také, že Kalousek s Babišem spolu podobným stylem hovoří naprosto běžně. „Nejde o žádné vybočení ze způsobu, jakým spolu komunikují,“ podotkla.

Okresní soud Praha-západ původně rozhodl zcela opačně tak, že Babiš nese osobní odpovědnost a že se má Kalouskovi omluvit jak písemně, tak i ústně na schůzi sněmovny. Babiš ale následně uspěl s odvoláním a krajský soud věc vrátil zpět se závazným právním názorem, který poté vedl k zamítnutí žaloby. Kalousek trval na tom, že Babiš lhal dolní komoře i veřejnosti a že lhářům se nesmí ustupovat.