Na transplantaci slinivky čeká stále více lidí. Lékaře trápí nedostatek dárců

Události ČT: Těžko dostupné transplantace slinivky (zdroj: ČT24)

Podle lékařů v české populaci přibývá pacientů s cukrovkou prvního typu. Náročná operace slinivky, která může pacienty vyléčit, je ale v současnosti těžko dostupná kvůli nedostatku dárců. Sto let od vůbec prvního použití inzulínu pro pacienty s cukrovkou hledají lékaři také nové způsoby, jak podání hormonu vylepšit.

Transplantace slinivky břišní dokáže pacienta s cukrovkou prvního typu vyléčit, je ale velmi náročná a těžko dostupná. Kandidáty na obtížnou operaci lékaři velmi pečlivě vybírají. Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) ji provádí jako jediný v Česku. Ročně jde zhruba o třicet operací.

„Ze všeho nejvíc je operace náročná na výběr vhodných dárců. Těch je a bude nedostatek,“ vysvětluje diabetolog a vedoucí Laboratoře Langerhansových ostrůvků František Saudek. Kandidátů na dárce ubývá zejména proto, jak častá dnes cukrovka je. 

Po náročné tranplantaci je zásadní následná léčba. Diabetolog František Saudek byl u první transplantace slinivky v Česku v roce 1983. Od té doby hledá nové způsoby, jak cukrovku léčit. Jedním z nich je transplantace samotných Langerhansových ostrůvků. To jsou velmi drobné útvary uvnitř tkáně slinivky, které inzulin vyrábí. 

„Výkon je pro pacienta mnohem jednodušší a bezpečnější, na druhé straně je velice obtížné ty ostrůvky izolovat a při tom je nepoškodit,“ dodává Saudek. Jde o velmi vzácné případy, kdy lékaři tělu pomáhají, aby inzulin znovu samo vyrábělo. Využívají také různé způsoby, jak hormon dodat zvenčí. Například pomocí inzulinové pumpy. 

Vylepšení podávání inzulinu

Ještě nedávno to ale podle Saudka měli pacienti o dost těžší. „Dřívější inzuliny měly daleko hůř předvídatelný mechanismus účinku, musel se píchat daleko větší objem,“ říká. Biochemici navíc i dnes, sto let po jeho prvním podání, stále pracují na tom, jak inzulin vylepšit. Třeba tak, aby se dal podat ústy. 

V současnosti v Česku cukrovkou trpí zhruba milion lidí, tedy asi desetina populace. Lékaři odhadují, že v roce 2030 by už diabetiků mohlo být o čtvrt milionu více. Nejčastější je diabetes druhého typu – jde konkrétně o 95 procent všech případů cukrovky. 

K rozvinutí cukrovky druhého typu přispívá zejména obezita, a proto se jí dá předcházet zdravou životosprávou. O tom, proč lidi postihuje cukrovka prvního typu, ale lékaři stále jasno nemají. Jde přitom o závažnou diagnózu, která často postihuje děti a mladistvé.