Státní zastupitelství navrhlo vydat zatčeného Rusa na Ukrajinu. Měl se účastnit anexe Krymu

Pražské státní zastupitelství souhlasí s ukrajinskou žádostí o vydání Rusa Alexandra Franchettiho na Ukrajinu. Městskému soudu v Praze zaslalo návrh na jeho vydání k trestnímu stíhání. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala. Franchettiho zadržela policie loni v září, a to na základě ukrajinského mezinárodního zatykače. Tamní úřady ho viní z toho, že byl v minulosti zapojen do ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym. Proti jeho vydání se ohrazuje Moskva. O přípustnosti opatření bude nyní rozhodovat Městský soud v Praze.

„Městské státní zastupitelství v Praze skončilo ve věci takzvané předběžné šetření a dne 11. ledna 2022 zaslalo k Městskému soudu v Praze návrh na rozhodnutí o přípustnosti vydání k trestnímu stíhání,“ uvedl Cimbala s tím, že podrobnější informace bude možné sdělit až po veřejném projednání soudem. Žalobci podle něj posuzovali především to, zda pro případné vydání neexistují zákonné překážky.

Podle dřívějších zjištění Radiožurnálu měl Franchetti blízko k vrcholným představitelům Ruskem koordinovaných ozbrojenců na okupovaném území Ukrajiny. Franchetti je od svého zatčení na pražském Letišti Václava Havla loni v září ve vydávací vazbě.

Případ nyní posoudí Městský soud v Praze, o vydání by ale v konečné fázi rozhodoval až ministr spravedlnosti. Na Ukrajině hrozí Franchettimu za nedovolené formování ozbrojené skupiny až osmiletý trest vězení.

Se zatčením a vydáním nesouhlasí Moskva

Velmi ostře se přitom proti zatčení a možnému vydání Franchettiho k trestnímu stíhání na Ukrajinu vymezilo Rusko. Ve hře jsou podle mluvčí tamního ministerstva zahraničí Marije Zacharovové odvetná opatření. Dala najevo, že by vydání Moskva považovala za „nikoli přátelské“ jednání, které „bude mít důsledky“.

Na aktivity Franchettiho, který žil od devadesátých let v České republice, upozornil Radiožurnál. Rus s italským jménem podle rozhlasu na Krymu zformoval speciální rozvědnou skupinu Severní vítr. Ta měla chránit okolí Sevastopolu a mimo jiné úzce spolupracovala s velením ruské námořní flotily.