Česko nabídlo Slovensku obrněné pandury, o armádní tendr má zájem více zemí

Česko nabídlo Slovensku do mnohamiliardového tendru obrněné vozidlo Pandur II od společnosti Tatra Defence Vehicle. Uvedla to Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Slovensko informovalo o tom, že v připravovaném nákupu bojových obrněných kolových vozidel pro svou armádu dostalo nabídky od pěti zemí, včetně Česka. Vozidla chce nakoupit formou mezivládní dohody.

Slovensko v první fázi předpokládá nákup 76 obrněnců v odhadované hodnotě přes 332 milionů eur (8,25 miliardy korun). Později úřad plánuje postupně koupit dalších více než čtyři sta vozidel. Vyhodnocení nabídek a doporučení o výběru konkrétních vozidel v rámci mezivládního kontraktu, o kterém rozhodne kabinet premiéra Eduarda Hegera, by mělo být k dispozici do konce března.

„V tuto chvíli mohu upřesnit, že nabídka České republiky obsahuje zapojení společnosti Tatra Defence Vehicle (dceřiná společnost CSG) a obsahuje vozidlo Pandur II, včetně zásadního zapojení slovenského obranného průmyslu,“ uvedla Zechmeisterová. „Česká republika patří mezi jednu z mála zemí, která produkuje platformy kolových obrněných vozidel 8 × 8 a umí vyvíjet a nabízet modulární varianty, jejichž uživatelem je také Armáda ČR,“ dodala.

Česko nabídku poslalo prostřednictvím resortu obrany a Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). Ta vznikla loni v březnu, jejím úkolem je podporovat prodej vojenského materiálu z České republiky na mezivládní úrovni. 

Do CSG, které vlastní práva na výrobu vozidel Pandur například pro středoevropský trh, patří i některé podniky na Slovensku. Pandur II vyvinula rakouská společnost Steyr-Daimler-Puch, která patří do americké skupiny General Dynamics European Land Systems.

Česko v roce 2009 schválilo nákup 107 pandurů za 14,4 miliardy korun, původně armáda požadovala pořízení téměř 200 strojů. V lednu 2017 pak české ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s TDV na nákup dalších 20 těchto vozidel ve spojovací a velitelsko-štábní verzi za 2,07 miliardy korun.

Kromě Česka předložily Bratislavě nabídku také Finsko, Rumunsko, Španělsko a Spojené státy. Některé z nich podle slovenského ministerstva dodaly několik možných technických řešení zakázky. Samotná cena kontraktu bude mít 35procentní podíl při hodnocení nabídek, dalšími kritérii jsou technické specifikace, míra zapojení slovenských podniků do dodávek obrněnců a logistická podpora.

Ministerstvo obrany si za předchozí slovenské vlády při nákupu osmikolových obrněnců vybralo za partnera finskou společnost Patria, se kterou postavilo transportér s označením Vydra. Projekt ale do voleb v roce 2020, které vyústily ve změnu vlády, dokončen nebyl.