Očkovací centra o svátcích omezí provoz, někde lidé vakcínu nedostanou

Nechat se naočkovat proti covidu-19 během vánočních svátků nebo na přelomu roku může být pro zájemce obtížnější. Očkovací centra bez registrace, kam je možné přijít bez objednání, totiž omezují provoz, nebo zavřou úplně. Pracovní režim mění na svátky i očkovací místa s nutnou rezervací – a také místa, kde se mohou lidé nechat před cestou za rodinou nebo do zahraničí otestovat.

Očkovací centrum na pražském hlavním nádraží, kde lidé každý den čekají fronty, bude zavřené 25. prosince a na Nový rok. Na Štědrý den a na Silvestra bude fungovat od 7 do 13 hodin, 26. prosince od 7 do 12 hodin a od 12:30 do 19:00. „Poslední pacient je přijat k registraci 30 minut před zavírací dobou,“ upozornil provozovatel centra FN Bulovka na svých webových stránkách.

Očkovací centrum bez registrace v pražském nákupním centru Westfield Chodov bude od Štědrého dne do 26. prosince a poté na Nový rok zavřené. Na Silvestra si lidé pro vakcínu mohou přijít od 10 do 14 hodin.

Centrum v brněnském Obchodním centru (OC) Olympia, které zřizuje Fakultní nemocnice u svaté Anny, bude od Štědrého dne do 26. prosince zavřené, rovněž tak na Nový rok. Ve dnech 27. až 30. prosince si mohou zájemci pro vakcínu přijít od 10:00 do 20:00, na Silvestra od 10:00 do 18:00. „Očkovací centrum je přizpůsobeno otevírací době obchodního centra,“ sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Očkovací centrum v ostravském OC Forum Nová Karolina bude mít na Štědrý den a na Silvestra otevřeno do 12 hodin, 25. prosince a na Nový rok pak zcela zavřeno.

Pracovní dobu mění i vakcinační střediska s povinnou registrací. Třeba centra Středočeského kraje nebudou fungovat na Štědrý den, ani na Nový rok. „V tyto sváteční dny chceme personálu dát možnost si vyčerpat volno, případně vypomoci v nemocnicích,“ vysvětlil krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

S podobným záměrem omezí provoz očkovacího centra třeba i Krajská nemocnice Liberec. Centrum bude zavřené od Štědrého dne do 26. prosince, na Silvestra, Nový rok a 2. ledna.

Horší dostupnost testů na covid-19

Termíny na testy na covid-19 jsou podle rezervačních systémů center i zástupců laboratoří a nemocnic před Vánoci na některých místech už zcela zaplněné. Jinde zbývá pár volných míst. Plnou kapacitu předpokládá například společnost Citylab, která zřizuje testovací místa v Praze, Kutné Hoře, Českých Budějovicích a dalších městech.

„Lidé se budou chtít nechat otestovat před návštěvou rodiny, protože i když jsou očkovaní, mohou virus přenášet. Očekáváme, že do 24. prosince zájem ještě poroste,“ sdělil ČT mluvčí společnosti GHC Genetics Michal Mikšík s tím, že odběrová místa evidují i zvýšení poptávky po testech kvůli cestování do zahraničí.

Kromě vyššího zájmu o preventivní testy hrají u naplněnosti kapacit odběrových míst roli také svátky. Stejně jako očkovací centra, i laboratoře a testovací místa upravují pracovní dobu. GHC Genetics nechá v Praze otevřených šest testovacích míst, odběrové místo u polikliniky Prosek však od 24. do 26. prosince a na Nový rok zavře.

Devět z jedenácti poboček společnosti Synlab bude na Štědrý den uzavřeno. Otevřeno zůstane v Českých Budějovicích a v Praze na Bělohorské. Laboratoře Aeskulab budou mít od Štědrého dne do 26. prosince všechny pobočky uzavřené. Některá místa ale budou testovat na Silvestra. Například v pražské Hostivaři nebo v Ostravě bude místo otevřené dopoledne do 11 hodin. Během svátků a 30. až 31. prosince zůstanou zavřená také testovací místa společností Spadia a Citylab.