Česko čelí mezinárodním arbitrážím za asi 64 miliard korun. Nejnovější řízení proti státu vede JCDecaux

Arbitrážní řízení proti Česku zahájila firma JCDecaux (zdroj: ČT24)

Česko aktuálně čelí mezinárodním arbitrážím za zhruba čtyřiašedesát miliard korun. Většinu tvoří nároky společnosti Diag Human a podnikatele Josefa Šťávy. Nejnovější řízení proti státu pak zahájila francouzská firma JCDecaux za údajně zmařenou investici v pražském dopravním podniku.

Společnost JCDecaux neoficiálně vyčísluje škodu kvůli vypovězené smlouvě na reklamu v Praze v přepočtu asi na miliardu a sto milionů korun. „Arbitráž běží a ta částka samozřejmě stále roste,“ uvedl mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka.

Arbitráž je reakcí na zrušení třiadvacet let staré smlouvy na reklamu v pražském dopravním podniku. Tu měla společnost Rencar, kterou většinově ovládá právě JCDecaux. „Vždy soudy rozhodly ve prospěch dopravního podniku, potvrzují se tak naše analýzy, že smlouva je zcela neplatná,“ konstatuje mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková.

Soud nedávno nepravomocně z formálních důvodů odmítl žalobu Rencaru proti dopravnímu podniku, kde se firma domáhala toho, že je smlouva platná. Rencar má podle rozsudku také zaplatit náklady řízení 140 tisíc korun. „My jsme se odvolali a doufáme, že odvolací soud dá návod soudu první instance, jak má dále postupovat,“ upřesnil Chvojka.

Ministerstvo financí na arbitráž s JCDecaux vybralo advokátní kancelář a vyčlenilo třicet milionů korun. „I v tomto případě je resort připraven řádně hájit zájmy českého státu,“ říká mluvčí Jakub Vintrlík.

Pomáhat státu chce v procesu i hlavní město coby majitel dopravního podniku. „Neshledáváme žádné argumenty právoplatnými a takto budeme i poskytovat veškerou součinnost českému státu,“ konstatuje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (za Praha sobě).

Arbirtáže
Zdroj: ČT24

V žebříčku sporů proti Česku teď vedou společnost Diag Human a Josef Šťáva z kauzy obchodů s krevní plazmou. Čechošvýcar Šťáva už na Česku vysoudil přes tři sta milionů korun.

Česká republika v posledních letech podle resortu financí většinu sporů vyhrála, neuspěla pouze ve třech řízeních. Spor, který se týká pražského dopravního podniku, by podle právníků mohl být rozhodnutý nejdříve na konci příštího roku.