Koalice jednají o programu, na klouzavém mandátu se zatím neshodují

Události: Koalice se neshodují na klouzavém mandátu (zdroj: ČT24)

Nově vznikající vládní koalici rozděluje ve vyjednávání klouzavý mandát. Tedy princip, podle kterého by členové kabinetu neměli hromadit funkce a poslanecký mandát by měli předat náhradníkům. Zatímco Piráti a STAN ho chtějí prosadit do programového prohlášení, uskupení SPOLU v něm naopak podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) nevidí smysl.

Programové priority teď projednávají zástupci stran pravděpodobné budoucí vlády v odborných skupinách. Podle vyjádření na tiskové konferenci mezi nimi není zásadní rozpor. „V naprosté většině programových otázek panuje mezi našimi koalicemi shoda,“ uvedl v úterý Fiala. 

Schůzka příští týden má vyjasnit poslední rozdíly v prioritách. Na klouzavý mandát přitom mají obě koalice stále odlišný názor. „Nemáme dělat nic, co rozdělení mezi exekutivou a legislativou, mezi výkonou a zákonodárnou mocí, prohlubuje. Naopak je máme spojovat. Pro mě klouzavý mandát nedává smysl,“ popsal Fiala.

Koalice PirátiSTAN ale od požadavku nechystá ustoupit. „My jsme se o tom bavili interně s Piráty a my na tom svém původním návrhu, dobrovolném klouzavém mandátu, trváme,“ prohlásil předseda STAN Vít Rakušan.

Uzákonění klouzavého mandátu zákonodárci projednávali už několikrát, naposledy ho předložili Piráti. Tento návrh ale v týdnu zamítl Senát. V předcházejícím volebním období ho pak chtělo prosadit hnutí ANO, které se teď pravděpodobně přesune z vlády do opozice.

„Nevidím smysl v tom, aby opozice vše zamítala, a když to bude dobré, tak proč bychom to nepodpořili. Toto je dobrý nápad, protože to ministrům uvolní pozici a budou se moci věnovat práci ve vládě,“ okomentoval dosavadní premiér a předseda ANO Andrej Babiš. 

Bez změny zákona by se ministr, který se mandátu vzdá, nemohl na post vrátit

V koaliční smlouvě, kterou podepsali STAN a Piráti v lednu, zmiňují mimo jiné shodu na tom, že ministr nemá kumulovat funkce. „Prosazujeme dobrovolný klouzavý mandát, aby se ministr mohl soustředit pouze na vedení resortu,“ stojí v koaliční smlouvě mezi stranami. 

Zatímco Starostové chtějí na své kandidáty z řad poslanců apelovat, aby se věnovali jedné funkci, Piráti jsou zatím zdrženlivější. „Já si myslím, že toto je předčasné řešit, nyní jednáme o klouzavém mandátu do programového prohlášení vlády,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pokud by se totiž teď, bez uzákoněného klouzavého mandátu, kandidát na ministra vzdal postu poslance, nemohl by se už vrátit. Prozatím neschválená úprava ústavy ale s takovým návratem po konci v ministerské funkci počítá.