Padesát budoucích soudců čeká na jmenování prezidentem, unie varuje před průtahy

Události: Zemanův zdravotní stav brzdí jmenování padesátky soudců (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti počítá s variantou, že by noví soudci dočasně skládali slib do rukou předsedy vlády, nikoliv hlavy státu. Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana momentálně brzdí jmenování asi padesáti soudců. Soudcovská unie varuje, že pokud se to nestihne do konce roku, může dojít k průtahům.

Naposledy prezident jmenoval nové soudce v polovině května letošního roku. Padesátka dalších adeptů na to zatím čeká. Ministerstvo spravedlnosti už vymýšlí náhradní variantu. „Pokud pan prezident podepíše jmenovací dekrety, noví soudci mohou slib složit například do rukou předsedy vlády,“ sdělil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Nejistotu týkající se jmenování nových soudců přímo prezidentem zmínila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na nedávném sněmu soudcovské unie. „Je to padesát soudců, o čemž nemám zatím zprávy, jak to dopadne,“ řekla.

O náhradním řešení mluví i zástupci koalice pěti stran, které plánují sestavit příští vládu. „Akt jmenování prezidentem je nutný. Otázka bude, jakým způsobem bychom případně nalézali jiná řešení – ústavní a zákonná,“ podotkl Pavel Blažek (ODS). Podle Jakuba Michálka (Piráti) lze najít náhradní řešení. „Ať už s využitím článku 66 nebo složením slibu do rukou někoho z kanceláře prezidenta republiky,“ nastínil.

Přetížení soudci

Soudcovská unie zdůrazňuje, že důležitá je rychlost. „Padesát soudců, kteří už nyní chybí, to je velké číslo. Každý týden, kdy se to prodlužuje, se musí odrazit na výkonnosti justice,“ varoval její prezident Libor Vávra.

Na nedostatek soudců si stěžují funkcionáři zejména v Praze. V nové vlně by mělo přijít pět posil k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Ti stávající tam už nyní patří mezi nejvíce přetížené v Česku. Mezi adepty na soudce, které chce ministryně spravedlnosti jmenovat, je 28 žen a 22 mužů. Nejvíce jich má jít k pražským soudům.

Prezident Miloš Zeman stihl ještě před hospitalizací podepsat jmenování nového šéfa Krajského soud v Brně. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář ani mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí na dotazy o jmenování nových soudců nereagovali.