Pelta v závěrečné řeči odmítl obžalobu v kauze sportovních dotací

Bývalý předseda české fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta u soudu zopakoval, že nesouhlasí s obžalobou v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Ta ho viní z podplácení i navedení ke zneužití pravomoci. Městský soud v Praze vynese rozsudek v listopadu nebo v prosinci.

Státní zástupce Peltu obvinil, že se přes svou milenku, tehdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou, dostával v roce 2017 k zákulisním informacím o přerozdělování dotací. Společně pak údajně proces rozdělování ovlivňovali ve prospěch nejen FAČR, ale také lidí, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy.

„Stejně jako ostatní obžalovaní zásadně odmítám obžalobu vznesenou vůči mé osobě ve všech bodech,“ prohlásil Pelta v závěrečné řeči během líčení u pražského městského soudu. Zmínil, že by byl rád, aby lidé viděli jeho přínos pro český sport a že peníze nepožadoval jen pro fotbal. 

Na základě obžaloby hrozí Peltovi devět let vězení a peněžitý trest ve výši až pětadvaceti milionů korun. Pro Kratochvílovou žádá státní zástupce odnětí svobody na deset let. Kromě nich obžalobě čelí i šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, exředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Obžalované jsou i obě zmíněné organizace.

„Před soudem bylo prokázáno, že jsem nikoho neinstruovala, ani jsem nikoho neovlivňovala,“ uvedla ve svém závěrečném vyjádření bývalá náměstkyně Kratochvílová. Státní zástupce podle ní ignoruje důkazy, které svědčí ve prospěch obžalovaných. Kratochvílová také zopakovala, že skutky popsané v obžalobě se buď nestaly, nebo nebyly trestnými činy.

Exředitel ministerského odboru sportu Bříza se také ohradil s tím, že obžaloba podle něj obsahuje chyby a požádal soud o osvobození.

Návrh na zákaz činnosti

Všem obžalovaným navrhl státní zástupce i zákazy činnosti. Janstovi z České unie sportu navíc hrozí dvoumilionový peněžitý trest. 

Obžaloba uvádí, že Kratochvílová zajistila fotbalové asociaci na úkor dalších žadatelů o dotace navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun, ČUS údajně dostala navíc jedenáct milionů korun. 

Náměstkyně s Peltou podle státního zástupce nezákonně ovlivnili rozdělení dalších nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu, když se domluvili na tom, kterým dalším jednadvaceti konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu Podpora materiálně technické základny sportu.