Pneuservisy hlásí velký zájem o přezutí. Některé zdražily až o desetinu

Události: Pneuservisy už mají plno (zdroj: ČT24)

Přicházející sníh a mráz naplnil pneuservisy. I přesto, že do data, od kdy je zimní výbava povinná, zbývají ještě skoro tři týdny. Řada dílen letos opět zvedla ceny, některé až o desetinu.

Řidiči začali zaplňovat pneuservisy kvůli studenějšímu počasí. „Je to proto, že se ráno hodně ochladilo. Na čtrnáct dnů teď máme úplně zarezervované termíny,“ říká Jiří Březina, majitel pneuservisu. 

Největší nápor očekávají pneuservisy za dva týdny. Už od listopadu totiž musí mít auta povinně zimní přezutí, pokud sněží, nebo je námraza. Čekací doba je zatím většinou v řádu dnů. U některých servisů si ale řidiči budou muset počkat mnohem déle.

Zdražení v dílnách

„Poslední týden v říjnu je ten největší tlak ale musím říct, že zákazníci letos k tomu přistoupili zodpovědně. Do té doby uvidíme,“ přibližuje Martin Kulhánek, manažer servisu v Praze. Ještě rychleji mizí zásoby větších pneumatik, například pro terénní vozy, a termíny jejich přezutí.

Během zvýšeného zájmu o přezutí na zimní pneumatiky letos čeká dílny zdražení. Průměrně to bude o osm až deset procent, a to jak u servisu, tak při nákupu pneumatik. Sada čtyř běžných může vyjít až na sedm a půl tisíce korun.

Energie mohou ceny zvyšovat i v příštích letech. Zásoby zimních gum jsou ale zatím většinou dostatečné.