Testování ve školách končí. Podle ministerstva by nepřineslo nová data

Ministerstvo zdravotnictví ustoupilo od plánu dalšího testování na covid-19 ve školách. Podle mluvčího Daniela Köppla by výsledky nepřinesly nové údaje. Ministerstvo původně mluvilo o tom, že by se během podzimu mohla konat tři kola testování podobně jako v září.

Integrovaný centrální řídicí tým, který je pracovním orgánem vládní rady pro zdravotní rizika, o tom podle mluvčího rozhodl s tím, že by výsledky testování nepřinesly nové informace o virové náloži v populaci.

„Pokud jde o testování ve školách, tak rozhodnutí z ranního centrálního řídicího týmu bylo, že ho v tuto chvíli realizovat nebudeme,“ upřesnil Köppl. Doplnil, že pokud by se epidemická situace dramaticky zhoršila, řídicí tým by se k této věci vrátil. Nyní by ale podle mluvčího testování ve školách nepřineslo víc informací, než kolik jich ministerstvo má z každodenních statistik o nových nákazách.

Moravskoslezský kraj a nízká proočkovanost

Zpřísňování protiepidemických opatření na lokální úrovni i přes zhoršující se situaci v některých regionech centrální řídicí tým neřešil. Podle mluvčího se na datech ukazuje nízká proočkovanost obyvatel v těchto oblastech. 

Epidemie se v poslední době zhoršila především v Moravskoslezském kraji, týdenní počet případů na sto tisíc obyvatel tam překonal hodnotu 100, což byla letos na jaře pro vládu hranice pro změny protiepidemických opatření.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka za situaci v kraji můžou neočkovaní a vyzval, aby se senioři nechávali přeočkovat.